Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Dagens bilister kan behöva "bromsklossar" – många kör fort och hänsynslöst

Med anledning av insändaren "Mopedbilar en trafikfara – förbjud fordonen på vägar med högre hastigheter".

Jag har lite svårt att förstå annat än att med signaturen "A":s resonemang så skulle vägrenen vara helt och hållet fri i alla lägen och bara till för bilister i nödlägen och att all långsamtgående trafik ska bort från våra vägar.

Traktorer, mopeder, cyklar och för att inte tala om promenerande med barnvagn, som i dag vistas på vägrenen, skulle då också vara i vägen för insändarskribentens nödläges-körningar.

Signaturen A ondgör sig över mopedbilen, som skribenten kallar en bromskloss längs Timmervägen. Men handen på hjärtat så kan dagens bilister behöva en bromskloss lite då och då. För nu verkar de flesta bilister tro att hastighetsbegränsning inte är något som gäller just dem.

Om man reser mellan Hudiksvall och Sundsvall och kör enligt gällande hastighetsbegränsning upplevs man som en bromskloss i trafiken. Här tycks fri fart gälla och principen fram först till vilket pris som helst! Vissa tränger sig fram och när omkörningsfilen tar slut så förväntas den omkörda bilisten närmast tvärbromsa så att de kan tränga sig framför.

Låt oss hoppas att de inte tillhör dem som klagar över dagens bensinpriser, de gasar ju på som om bensinen kostade 80 öre litern...

Den gamla huvudregeln i körkortsboken om att visa hänsyn till övriga trafikanter på våra vägar tycks vara glömd sedan länge.

Men ni kanske kommer ihåg den när någon i er omedelbara närhet skadas allvarligt, av någon som körde lika hänsynslöst som ni nyss gjorde. Men då kan det vara försent att se felen i dagens trafikbeteende.

Utan skygglappar

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel