Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Dags att föräldrar sticker hål på lågaffektiv-bubblan i skolan – den kränker barnen

Förra veckan försökte jag förklara hur man omvandlade km/h till m/s för en klass på över 20 elever, men det var helt omöjligt – trots en resursperson i klassen.

Saken var att enligt den fast anställda resurspersonen så fick jag inte avvisa två av eleverna som kastade böcker, pennor och skrek utan vi/jag skulle försöka bemöta dessa "lågaffektivt" – och det resulterade i att majoriteten av eleverna inte kunde få hjälp på hela lektionen.

Nästa dag fick jag vikariera för samma klass men resurspersonen var sjuk, vilket lämnade mig ensam med klassen – och såklart började samma elever att bete sig orimligt störande. Jag hade innan lektionen förklarat för dem att de skulle få lämna klassrummet utan närvaro om de inte skötte sig. Så jag avvisade dessa elever och under 40 minuter kunde jag lära ut matematik till resten av klassen.

Varför jag avvisade de två eleverna var för att mitt matematiska tänk resulterade i att det är mindre dåligt att två elever inte lär sig än att 20 inte lär sig. Min empatiska känsla skapande också ett medlidande till de tiotal elever som hade räckt upp handen flera lektioner utan att fått hjälp.

Min huvudinkomst kommer inte från skolans värld utan från idrottens värld och min undran är var alla idrottsföräldrar håller hus när deras barn blir kränkta dag in och dag ut, av en lågaffektiv trend. Vanligtvis brukar idrottsföräldrar vara extremt engagerade i sina barns utveckling – men inte under skoltid.

Det är dags för föräldrar att ta ansvar och sticka hål på lågaffektiv-bubblan. Om inte majoriteten av klassens lärande är motivation nog så borde ett slut på kränkningarna mot deras barn vara skäl nog.

Vikarie med empati

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel