Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Dags att prioritera ungas psykiska ohälsa – skolan behöver en elevhälsogaranti

Hundratusentals barn och ungdomar går varje vardag till skolan, många med en känsla av glädje och hoppfullhet inför dagen. Men det finns också tusentals elever som samma morgon känner en stor klump i magen och en djup ångest, en stark rädsla över vad som kan ske med honom eller henne just denna dag.

Dagligen tillbringar dessa människor en stor del av sin vakna tid i skolan, och därför är det en självklarhet att just skolan måste vara en trygg plats. För endast på en trygg plats kan kunskaper frodas, drömmar skapas, nyfikenhet stillas och idéer vattnas. 

Det är inte sällan en avsaknad av ömsesidig respekt i skolmiljön som ligger till grund för den otrygghet många unga upplever, och därmed också den psykiska ohälsan. Allt fler elever uppger att de känner sig otrygga i skolan, samtidigt som den psykiska ohälsan bland ungdomar i stort ökat.

Anmälningar om hot och våld i landets klassrum ökar kraftigt. 15 procent av landets niondeklassare känner en otrygghet i skolan, och 60 procent klagar på att andra elever stör, det visar en undersökning från Skolinspektionen.

Det måste råda nolltolerans mot mobbning och kränkande beteenden. Varje form av kränkning och mobbning ska rapporteras hem till föräldrarna. Vidare så är det viktigt att lärare utbildas i ledarskap och konflikthantering, samt hur de ska hantera mobbning och psykisk ohälsa bland eleverna, redan under lärarutbildningen. En viktig princip är också att det alltid är mobbaren som ska byta skola, inte den som mobbas.

Fortsättningsvis vill KDU sätta elevhälsan i fokus genom att erbjuda bättre stöd för barn. Svenska skolor kan åstadkomma detta om skolkuratorer finns tillgängliga dagligen, istället för endast ett fåtal timmar per vecka.

Idag är det många barn som behöver stöd och om kuratorn enbart har tid några timmar per vecka kan många besök tvingas skjutas upp eller i värsta fall aldrig bli av. Elevhälsan måste även erbjuda stöd tidigt i processen för att hinna läka alla sår istället för att skjuta upp besöken vecka efter vecka.

Likt läkare på ett sjukhus bör det vara en självklarhet att det dagligen finns kuratorer tillgängliga på skolan. Det behövs en elevhälsogaranti som garanterar att varje elev ska kunna komma i kontakt med elevhälsan varje dag. 

190 000 barn och unga lider av psykisk ohälsa. Siffran är skrämmande hög och helt oacceptabel, för bakom varje siffra finns en människa som behöver hjälp. Vi behöver stoppa det socialdemokratiska välfärdssveket, sätta elevhälsan i fokus genom en elevhälsogaranti, och återupprätta en trygg skola med nolltolerans mot kränkningar och mobbning. Det är dags att ungdomars psykiska ohälsa prioriteras högre.

Wictor Strand, distriktsordförande för KDU Västernorrland 

Parnian Bahador, ordförande KDU Norrköping 

Frida Bramstedt, social- och sjukvårdspolitisk talesperson KDU

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel