Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Dags att sänka bolånetaket för unga i Sundsvall

Endast var femte i åldersgruppen 20–34 år kan idag köpa en etta. Bolånetak, skärpta amorteringskrav och höjda kalkylräntor hos bankerna har slagit hårt mot ungas möjlighet att hitta ett eget hem. Dessa restriktioner går att motivera var för sig. Men det har också bidragit till att unga människor även med förhållandevis goda inkomster inte längre får lån och att bostadsbyggandet nu minskar över hela landet.

Regeringen måste göra något nytt för att unga ska ha en rimlig chans att hålla drömmen om en egen bostad vid liv. Vi måste helt enkelt hitta nya finansieringslösningar på bostadskrisen. Med anledning av det har HSB låtit analysföretaget WSP ta fram en rapport om hur startlån skulle påverka ungas bostadssituation. Beräkningen utgår från att den som har lyckats spara ihop fem procent av köpeskillingen får ett startlån på tio procent. Resultat visar att ett statligt startlån kortar tiden det tar att spara ihop till en insats dramatiskt – från tio till knappt tre år.

Ett sådant statligt startlån uppmuntrar fler unga i Sundsvall att börja spara till insatsen när de ser att det inte tar så lång tid att få ihop de pengar som krävs. I praktiken handlar det om att det gamla bolånetaket ersätts av ett nytt som är mer anpassat efter ungas situation på bostadsmarknaden. Det kräver dessutom inte så mycket från statens sida, mer än att den är villig att ta risken. Och dagens ordning, där hushållen tar all risk, har trots allt nått vägs ände. Vill vi bygga fler bostäder som fler kan efterfråga måste vi helt enkelt hitta nya lösningar, där startlån är ett spännande exempel.

Men sätter vi inte unga i Sundsvall i en skuldfälla, där hushållen lånar utan tillräcklig säkerhet? Nej, nu är förutsättningarna väsentligt annorlunda än när bolånetaket infördes för snart tio år sedan. När lånetaket lanserades fanns långt ifrån de rigida restriktioner vi har idag.

Amorteringstakten är idag hög vilket innebär att hushållen relativt snabbt kommer ner i ganska rimlig belåningsgrad. Ett annat konkret förslag som kan kombineras med startlån är ett stöd till bosparande. Ett avdragsgillt bosparande i Sverige skulle öka ungas benägenhet att spara och korta tiden det tar att få ihop insatsen med i genomsnitt 1,5 år, enligt HSB:s rapport.

Det vore ytterligare ett steg i rätt riktning och en hoppfull reform som sänker bostadströsklarna för unga i Sundsvall.

Anders Lago, förbundsordförande HSB

Christer Berglund, vd HSB Södra Norrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel