Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Dags att skrota Näringslivsbolaget – ta lärdom av Timrå kommun

Jag har varit egenföretagare i hela mitt liv, så därför har jag med stort intresse följt turerna kring Näringslivsbolaget. Jag har också läst den 130 sidor tjocka rapporten, som har gjorts av Human & Heart HR AB.

I konsultföretagets rapport görs bedömningen att bristen på ordning och reda orsakat en stor konflikt i Näringslivsbolaget. Det har saknats tydligt ledarskap, struktur, arbetssätt, regler, ordning och reda.

Jag vill rikta ett stort tack till visselblåsarna för att de påvisade dessa brister och till Anders Hedenius, som tog initiativ till att det gjordes en utredning.

Hur nu personalen på Näringslivsbolaget ska kunna arbeta vidare med varandra, efter allt som har kommit fram, ställer jag mig frågande till.

Vad kommer nu denna utredning och åtgärder att kosta oss skattebetalare? Här är min uträkning:

* Lön till tre arbetsbefriade chefer under tre månader, inklusive sociala kostnader: 1 000 000 kronor.

* Utredning, som har gjorts av Human & Heart, inklusive moms: 1 050 000 kronor.

* Avgångsvederlag till vd Anita Öberg. Full lön året ut samt 13 månadslöner á 89 350 kronor till 2021. Pensionsinbetalningar. Engångsinbetalning om 55 000 till pension. Totalt får Anita Öberg ut som arbetsfri ersättning på cirka 1 700 000 kronor. Med sociala kostnader kommer det att kosta Sundsvalls kommun cirka 2 750 000.

Totalt blir det omkring fem miljoner kronor, som vi skattebetalare i Sundsvall måste bidra med.

Såg i rapporten att Näringslivsbolaget har 25 anställda. Allt från vd, vd-assistent, affärsområdeschefer, ekonom, kommunikatör, kommunikationsansvarig, convention bureau manager, inflyttningslots, näringslivsutvecklare, husfru (!), destinationssäljare, värdar, eventkoordinator, destinationsutvecklare, marknadsförare, etcetera. I mitt tycke en omfattande organisation.

Vad har då Näringslivsbolaget åstadkommit under åren? Inte mycket i förhållande till den stora organisationen. Enligt Svenskt Näringslivs statistik över företagsklimatet ligger Sundsvall på plats 224 (föga smickrande) bland landets 290 kommuner. Det kan påpekas att Timrå kommun ligger på plats 50 och har det näst bästa företagsklimatet i hela Norrland.

Timrå kommun har inte något glassigt Näringslivsbolag, utan ett enkelt effektivt näringslivskontor, med en duktig chef och några medarbetare.

Till skillnad mot sina kollegor i Sundsvall åstadkommer de berömvärda resultat.

Sundsvalls kommun tillhör de mest skuldtyngda kommunerna i vårt land. Nu är det dags att börja spara och då först angripa de stora onödigt dyra posterna inom kommunen och inte som nu främst ge sig på de gamla på Allégården.

Mitt förslag är:

1. Lägg ned Näringslivsbolaget i nuvarande form.

2. Flytta ut från de dyra lokalerna i Stadshuset till kommunhuset.

3. Inrätta ett näringslivskontor liknande Timrås och ta råd av den kommunen.

Efter att ha varit egenföretagare i hela mitt liv, har jag lärt mig hur man ska driva och leda företag för att uppnå god lönsamhet. Det gäller att trimma organisationen och ha kontroll över kostnaderna. Det är särskilt aktuellt i Näringslivsbolagets fall, när man handskas med skattebetalarnas pengar.

P G Andersson, egenföretagare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel