Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Dags att stå upp för kurderna och mänskliga rättigheter – bojkotta Turkiet

Demokrati kan vara det finaste i världen. I den ryms tankar på frihet, jämlikhet och rättvisa. Att kunna vara sig själv, att kunna säga högt vad man vill, att kunna vara med och påverka och att kunna välja.

Kanske är det bara en dröm eller en utopi, för det är inte lätt att få allt detta i verkligheten, särskilt inte om man lever i Mellanöstern. Kurderna som bor i norra Syrien, Rojava, har kämpat väldigt mycket under de senaste tio åren för frihet, demokrati och mycket annat. De har lyckats väldigt bra med detta och åstadkommit saker som man inte trodde var möjliga. Det är få som vet att kurderna är de som har besegrat en av världens grymmaste terrorgrupp, Isis.

Nu har Turkiets president Erdoğan och hans legosoldater börjat attackera kurderna och vill förstöra allt det som de har byggt upp. Han vill förstöra det fantastiska samhället som kurderna har lyckats skapa. Det är helt oacceptabelt och det värsta är att igen reagerar på hans gärningar. För mig och många andra känns det därför nu mycket orättvist och att det som får försiggå är fruktansvärt!

Världen borde inte vända sig mot kurderna, nu när Isis är borta, världen borde ha ställa upp för kurderna, för att kurderna en gång så gott som räddade världen.

Det bor flera miljoner människor från olika kulturer i fred i detta område och redan nu har flera hundra blivit hemlösa, skadade och dödade. Vem ger någon rätten att ge sig på att utplåna en etnisk grupp i ett annat land?

Visst vore det bra om vi blev av med alla diktatorer och terrorgrupper. Hur kan vi göra det? Jag tänker att vi gör det genom att ta varandras händer och stå vid varandras sida i vått och torrt.

Alla länder i EU, USA och hela världen måste reagera. Nu. Om så inte för kurdernas skull så för mänskliga rättigheters skull. För att vi ska kunna utvecklas och rädda världen och bygga bättre framtid för våra barn och barnbarn, måste vi stödja varandra och jobba tillsammans, först då kan vi alla leva i fred.

Varför ska frihet vara få förunnat?

Bojkotta alla turkiska varor! Turista inte i Turkiet! Avsluta all handel med Turkiet!

Ibrahim

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel