Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Dags att stoppa glesbygdsdöden – politiker borde gå samman och kräva rättvisa

Jag kan inte låta bli att fundera över att så få människor protesterar mot hur vi glesbygdsbor behandlas.

Butik efter butik stängs i Ånge kommun, arbetstillfällena blir allt färre, kommunen töms sakta men säkert på innevånare, skola efter skola stängs.

Varför skall någon överhuvudtaget bo kvar i vår kommun, där kommunalskatten är 34,62 medan den i 99 procent av alla kommuner i Stockholmsområdet är under 30 kronor?

På varje hundralapp vi har i lön så betalar vi som bor i Ånge kommun cirka 5,20 kronor mer i skatt jämfört med den som bor i Solna. Med en lön på 25.000 kr i månaden blir skillnaden att vi i Ånge kommun betalar 1300 kr per månad mer i kommunalskatt, på ett år blir summan 15 600 kronor. Om ett arbetsliv är 40 år så betalar vi i Ånge kommun 624 000 kronor mer än den som bor i Solna.

Om du bygger en villa i Ånge kommun så sjunker värdet på villan kontinuerligt. Om villan kostar två miljoner att bygga i Ånge kommun (vilket förmodligen inte går) så minskar värdet varje dag för att på sikt bli osäljbar. Bygg en villa i Solna för två miljoner (vilket förmodligen inte går) så ökar värdet varje dag och efter tio år är ägarna mångmiljonärer bara i det ökade värdet.

Trots den sanning jag skriver ovan accepterar vi glesbygdsbor denna enorma orättvisa. Sämre samhällsservice och högre skatt. Varför flyttar vi inte allihop?

Jag vill inte flytta, men staten måste ta sitt ansvar så att mina men också dina barn inte tvingas flytta när den dagen de själva kan välja kommer.

Om jag vore politiker i en glesbygdskommun med ovanstående problem så skulle jag omedelbart gå ihop med alla andra kommuner i samma situation och sedan berätta för Sveriges regering att nu accepterar vi inte hur vi hanteras längre, så nu får ni ta över driften i våra kommuner.

Problemet som finns är att våra glesbygdspolitiker inte vågar ta dylika beslut utan istället accepterar att långsiktigt vara en del i dödandet av sin egen hembygd.

Sten-Ove Danielsson, kommunalråd i Ånge kommun, du har ju själv berättat att denna mandatperiod är den sista i ditt politiska liv. Tänker du sluta ditt politiska värv som en axelryckning eller kan du tänka dig stå staty i Ånge i all överskådlig framtid där det på minnesplakatet står inristat "Denne man startade upproret som stoppade glesbygdsdöden"?

Om du vill ha den statyn och det plakatet, börja då redan på idag med att starta upproret "Vi kommunpolitiker som anser att nu får det vara nog".

Håkan Sjölander, Lillmörtsjön Fränsta

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel