Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Dags att välja vilken riktning Europa ska ta – valet är vårt

 
EU-valet i Västernorrland 2019
Visa alla artiklar

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Men från och med den 8 maj kan du förtidsrösta.

Då är det upp till oss att välja vilken riktning Europa ska ta. Mot öppenhet och demokrati – eller mer av urholkade rättigheter och förtryck? Valet är vårt. Ansvaret är vårt.

Europavalet handlar om din framtid och kommande generationers framtid. Det handlar om allt vårt gemensamma, det som tillhör oss. Det handlar om bra villkor på jobbet. Det handlar om kvinnors rättigheter. Det handlar om att sätta klimatfrågan före marknadens kortsiktiga vinstintresse.

Du har den demokratiska möjligheten att påverka den politiska utvecklingen i Europa. Det här är vår chans att påverka politiken i Europa.

Visste du att ungefär 80 procent av alla politiska beslut i Sverige har sitt ursprung i EU? Det är enormt mycket inflytande vi säger nej till om vi inte påverkar EU, oavsett vad man tycker om samarbetet.

I den här valrörelsen lovar vi, Kommunal, att sätta människan före marknaden. Det är nog med lönedumpning, frikostiga undantag för riskkapitalbolag och skatteparadis för de rika.

Kommunal står upp för att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige. Kommunal står upp för lika rättigheter för kvinnor och män – i samhällslivet, familjelivet och inte minst på arbetsmarknaden.

När högerpartier runt om i Europa mobiliserar för sämre villkor för löntagarna sätter vi stopp för deras arbetarklassfientliga politik. När högerpartier runt om i Europa mobiliserar för en konservativ familje- och arbetsmarknadspolitik sätter vi stopp för deras planer.

Kommunal vill att jämställdheten ska öka i hela EU. Kommunal vill se ett EU som alltid ser till löntagarnas bästa i första hand. Kommunal tror på ett socialt Europa där vi sluter upp kring allmänna mål och ambitioner. Kommunal tror på ett socialt Europa och på den svenska modellen.

För det spelar roll att du röstar, och på vilket parti du röstar. För det handlar om så grundläggande saker som demokrati, mänskliga och fackliga rättigheter. För det är just de frågorna, som handlar om arbetarnas rättigheter och det sociala Europa som mest skiljer partierna åt.

Låt mig förklara. EU:s regler för arbetsmiljö, rimliga arbetstider, rättigheter vid deltidsjobb, rätt till föräldraledighet, till information och samråd med mera ska alltid vara golvet, inte taket. Tillsammans gör vi skillnad. Tillsammans är vi starka. Tillsammans värnar Kommunal om Sveriges progressiva röst i EU.

Gå och rösta i valet till Europaparlamentet! Det är du som väljer!

Sara Sjödin, ordförande Kommunal Mellersta Norrland

Rickard Altin, undersköterska och fackligt politisk ansvarig, sektion Sundsvall vård o omsorg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel