Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Dags döda myten om att öring och lax i Ljungan går en oundviklig död till mötes

Äntligen positiva nyheter om rekordfångster av öring i avelsfisket i Ljungan.

Nu måste vi en gång för alla ta död på myten om att öringen och laxen i Ljungan går en oundviklig död till mötes. Vi skulle kunna ha en av Sveriges attraktivaste fiskesträckor i den natursköna Ljungandalen om vi gör om och gör rätt.

En osanning som upprepas tillräckligt ofta blir till slut en sanning. För min del började det med UDN på 70-talet som då var en realitet med döda laxar, öringar och inte minst sik spridda över botten på älven.

Sedan har den ena domedagsprofetian avlöst den andra, som slutligen ledde till ett helt onödigt fiskestopp för laxen i år.

I Perola Nordbergs doktorsavhandling från 1977, som visar på hur laxfisket utvecklats i Ljungan sedan 1500-talet, syns i statistiken stora upp- och nedgångar i laxens uppgång och fångster i älven.

Laxen har genom åren överlevt rovfiske med stakagårdar och dessutom industriutsläpp av stora mått. Därtill flottningen som genom åren förorenat bottnarna med stora mängder bark som försvårat leken. Och inte minst kraftverk som hindrar uppgången som tidigare var minst upp mot Ljungaverk.

Att man upplevt mycket sjuk och döende fisk på höstarna de senaste åren kan ju helt enkelt bero på att så mycket mer lax vandrat upp i älven än tidigare. Vandrar lite lax upp ser man ju helt naturligt inga sjuka fiskar.

Kanske är det som med fjällämlar att när det blir för mycket reglerar stammen sig själv.

Min morfar lade laxnät hela sommaren 1962 utan att få en enda lax. Det ledde inte till några skriverier om att laxen höll på att utrotas, kanske var det helt enkelt dåliga år på 60-talet.

Trots alla negativa uttalanden och skriverier som skett har vi de senaste åren haft allt större uppgångar av lax i älven, även i år vill jag påstå efter att ha räknat vakande fiskar några gånger där jag tidigare år haft både koll på vak och verklig förekomst av fisk.

Gör om, gör rätt…

■ Släpp lös fisket som det sett ut tidigare till glädje för alla som kan vara ambassadörer för det goda fisket i Ljungan och den sköna omgivande naturen.

■ Uppmana alla att ta reda på de fångade laxarna med klippt fettfena som gått upp i fel älv och på sikt är negativ om den blandar sina gener med den mer ursprungliga Ljunganlaxen.

■ Starta omgående ett avelsfiske på den speciella korta men grova lax som kännetecknar Ljungan.

■ Bedriv en modern fiskodling av denna laxstam och gör utsättningar.

Se på intresset för laxfisket i Bergeforsen trots den begränsade naturupplevelsen som omgärdar det fisket. Med samma laxtillgång i Ljungan som i Bergeforsen skulle älven dra nöjda fiskare från hela världen.

Även om odling av lax inte skulle komma igång har laxen överlevt alla hinder i hundratals år och kommer att klara sig även nu med eller utan hjälp från länsstyrelser och havsmyndigheter.

Einar Alke, fiskerättsägare nedre Ljungan

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel