Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Dags för kommunalrådet att sluta gömma sig bakom klassiska politiska uttalanden

 
Turerna kring Näringslivsbolaget
Visa alla artiklar

Efter att ha läst kommunalrådets svar på frågor som ställts angående hanteringen av Näringslivsbolaget skulle jag som hans arbetsgivare, det vill säga kommuninvånare, vilja få svar på några frågor.

För att skaffa mig en bättre bild över vad som har hänt begärde jag att få läsa rapporten som utredarna gjort. Jag blev oerhört förvånad över vilka typer av anmälningar som orsakat alla dessa kostnader för mig som skattebetalare. Att dra igång en sådan omfattande utredning över småsaker är för mig obegripligt. Som anställd med ledande befattningar under de senaste 15 åren kan inte jag tolka dessa anmälningar på annat sätt än en personlig vendetta av framför allt en anställd som tydligen har agg mot de tre ledande cheferna. Handen på hjärtat nu Peder, tycker inte du detsamma?

Nu är det dags att sluta gömma sig bakom de klassiska politiska uttalanden som "vi har följt rutinerna" eller "det hade jag ingen kännedom om".

Nedan frågor vill jag ha rakt och ärligt svar på, utan undanflykter:

■ Varför startade denna process utan en kritisk granskning av anmälningarna?

■ Varför kan inte Peder Björk erkänna att man gjort fel samt be de drabbade om ursäkt? Om det hade gjorts när utredningen presenterades så hade det löst mycket. Att se över rutinerna för visselblåsarfunktionen är ingen ursäkt.

■ Har kommunalrådet Peder Björk förtroende för kommundirektören Åsa Bellander som dels tog beslut/rekommenderade att utredningen skulle påbörjas samt uttalar sig om att Näringslivsbolaget arbetat med "kreativ bokföring" trots att detta över huvud taget inte nämns i utredningen? Om jag var hennes chef skulle jag ta mig en allvarlig funderare om hon är rätt person på rätt plats.

■ De fel som begåtts av Eva Carron (i samarbete med kommundirektören?) i samband med beställningen av hela utredningen då hon varken följde lagen om offentlig upphandling samt att hon inte hade rättigheter att göra beställningen, hur skall det utredas vidare?

■ Är det inte fel (även om det säkert känns bekvämt) att skylla allt på styrelsens ordförande och Anders Hedenius får bära hundhuvudet för gemensamt felaktigt tagna beslut? Vi vet ju att hela styrelsen inte var med och fattade beslutet.

Kommundirektören tycker att de skribenter som tidigare skrivit i detta ärende inte tänker på de som skickat in anmälningarna som visselblåsare, men vad har ni gjort för och stöttat de som blev anmälda? Vad jag har hört och läst har ni inte en enda gång gett ert stöd till de drabbade cheferna.

Hur ser kommunalrådet Peder Björk på sin roll i hela processen, vad kunde du gjort bättre?

Om han inte kan ge raka och ärliga svar på dessa frågor så är han inte längre min kandidat att leda kommunens arbete i framtiden.

Kommuninvånare

SVAR DIREKT:

Den anonyma skribenten ”Kommuninvånare” väljer att förminska betydelsen av möjligheten till visselblåsning och i det här fallet även visselblåsarna. Jag tar starkt avstånd från detta. Det var ett antal visselblåsningar som efter initial hantering enligt Sundsvalls kommuns riktlinjer överlämnades till styrelsen för Näringslivsbolaget som därefter har haft att hantera frågan. Det ledde till att en extern utredning startades.

Då hen har läst rapporten från den externa utredningen kan hen precis som jag där läsa att ”mot bakgrund av att flera medarbetare har upplevt kränkningar med efterföljande ohälsa har det varit ett korrekt beslut av bolagets ordförande att utifrån arbetsmiljölagstiftningen genomföra en utredning av förhållandena på arbetsplatsen”.

De externa utredarna har gjort en omfattande genomlysning av Näringslivsbolagets verksamhet och de konstaterar ”… att det är en avsaknad av tydligt ledarskap, struktur, arbetssätt, regler, sund kontroll och ordning och reda som orsakat en stor del av konflikterna på arbetsplatsen”.

Jag har tidigare i nyhets- och debattartiklar redogjort både för min roll och hur jag ser på vårens händelser i Näringslivsbolaget och jag har inget utöver det att tillföra som svar på den anonyme skribenten ”Kommuninvånare” kritik. Jo, förresten, jag har fullt förtroende för kommundirektören.

Peder Björk (S), kommunstyrelsens ordförande, Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel