Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Dags ta krafttag för folkhälsan – låt tobakshyllorna gapa tomma istället för att Alvedon saknas

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Förebyggande folkhälsoinsatser har hittills gått nästan omärkt förbi i budskapen från Folkhälsomyndigheten, allt handlar om smittspridning.

En aspekt som fått nästan kusligt lite uppmärksamhet är något som lyfts fram i en artikel i Läkartidningen 13 mars (reviderad 16 mars). En svensk docent och överläkare lyfter sambandet mellan tobaksrökning och ökad risk för svåra komplikationer och död på grund av corona. Artikeln baseras bland annat på en färsk kinesisk studie där rökare tydligtvis hade 14 gånger högre risk att drabbas av svåra lungkomplikationer vid coronainfektion, förmodligen en förklaring till att fler män än kvinnor dött.

Artikeln refererar även till andra samband med influensasjukdom och rökning. Plötsligt känns detta logiskt. Det kanske inte är en slump att Kina med 300 miljoner rökare och en av de större tobaksproducenterna drabbats med hög dödlighet. I Italien med nära 20 procent andel av befolkningen som röker bolmas det också friskt.

Det blir mycket intressant vad analyserna säger i efterspelet av coronakrisen. Vågar vi bortse från dessa misstankar? Tanken svindlar förstås, hur många färre hade dött om det inte varit rökare som drabbats? Hade hela pandemin inte fått lika stort genomslag? Hade den ekonomiska samhällskollapsen blivit mindre? Skulle Macron våga förbjuda rökning och istället låta folk gå ut i parkerna?

I en kommentar till artikeln i Läkartidningen menar en specialist i allmänmedicin i Stockholm att beslut om omedelbara säljstopp och införselstopp av röktobak över gränserna kan vara det mest livräddande beslutet under hela coronakrisen. Effekten av att sluta röka kan vara positiv efter dagar eller enstaka veckor.

Regeringen säger sig vända på varje sten för att mildra konsekvenserna av corona. Sådan tobaksgränsstängning kanske borde haft högre prio i EU.

Kan det vara dags att ta krafttag för folkhälsan och låta affärernas tobakshyllor gapa tomma istället för att Alvedonen saknas? Då kanske IVA-platserna räcker till multisjuka och mycket gamla.

Linus Edström, Timrå

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel