Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Dålig idé att höja utdelningskraven på kommunens bolag i Sundsvall

Jag läste i ST att Peder Björk tänker sig höja kraven på utdelning från kommunens bolag för att tillföra 100 miljoner till kommunkassan.

Jag tycker personligen att dagens avkastningskrav med ett rörelseresultat på 12–14 procent räknat på eget kapital för Sundsvall Energi och Elnät redan är onödigt högt. Varför ska fjärrvärme- och elnätskunder betala onödigt hög taxa för att kommunens övriga verksamhet går med underskott?

Övriga bolag i kommunkoncernen Stadsbacken AB har betydligt lägre avkastningskrav. Mitthem tillhör den så kallade allmännyttan och får bara lämna en marginell avkastning på 1–2 procent.

Skifu har ett avkastningskrav på 2,5 procent. Sundsvall Vatten får inte generera avkastning. Logistikparken, Näringslivsbolaget med fler är inte heller att räkna med när det gäller att kräva utdelning.

Återstår Sundsvall Energi AB och Elnät AB. Att tro att dessa bolag skulle kunna bidra med 100 miljoner per år är feltänkt från början.

Jag vet, genom mitt tidigare uppdrag som ordförande i styrelsen för Sundsvall Energi med dotterbolag, att alla bolagen i koncernen är välskötta och att de ger oss Sundsvallsbor goda tjänster i form av tillförlitliga värmeleveranser och stabila el- och fibernät. Dessa tjänster är viktiga för samhällsekonomin i stort. Avfallsförbränning ger oss, förutom den uppenbara fördelen att slippa lägga avfall på deponi, både värme och elektrisk energi från kraftvärmeverket i Korsta.

Fjärrvärmenätet ger oss också möjlighet att ta tillvara spillvärme från industrin. Det har vi gjort sedan länge i samarbete med SCA Ortviken och från 2013 i en stor värmeledning från Östrands massafabrik i Timrå.

Fjärrvärme är idag starkt konkurrensutsatt från värmepumpar. För den som är potentiell kund och alltså står i begrepp att investera i fjärrvärme alternativt värmepump är det uppenbart att dagens prissättning starkt talar för värmepumpar, trots att fjärrvärme är ett betydligt bättre alternativ ur samhällets synpunkt: Fjärrvärme ger underlag för produktion av elström. Värmepumpar förbrukar elström. För att vara konkurrenskraftiga borde anslutningsavgifter och/eller värmetaxa sänkas, inte höjas.

Jag föreslår därför att kommunledningen lyfter blicken när det gäller samhällets elförsörjning och drar tillbaka förslaget att kräva högre avkastning av de kommunala bolagen och som följd därav ytterligare belasta fjärrvärme- och elnätskunderna med höjda taxor.

Gunnar Farm, miljöpartist och tidigare ordförande i styrelsen för Sundsvall Energi med dotterbolag

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel