Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Dåliga vägar är orsaken till många olyckor – tilldela länen miljardbelopp

Tyst är det i media och riksdag om hur vallöftets 700 miljarder till infrastrukturen ska fördelas i Sverige med start 2021.

Nuvarande period 2011–2021 är snart förbi med Norrland som fortsatt förlorare i brist på rimliga återinvesteringar ur statskassan till de fem länen, med följden fortsatt förfall av vägnätet.

Vart tog riksdagens beslut, nollvisionen, vägen? Vägrenar skulle rensas från närliggande stenbumlingar, träd och avfarternas vägtrummor som medför tvärstopp vid avåkning. Redan vid 30 km/h så är ett tvärstopp livshotande och materiell förstörelse påtaglig.

Smala vägrenar med asfalt ut till sist gruskornet är också orsak till olyckor när kanten brister och speciellt när fordon med hög tyngdpunkt, exempelvis tvåvåningsbussar åker av. När asfaltremsan utanför vägmarkeringens vita streckprickning upphör på grund av järnräcken är cyklister och mopedåkare plötsligt instängda mellan räcket och långtradare.

Varför alla pekpinnar mot trafikanten när det är undermåliga vägar som är orsaken till olyckorna?

Norrlandslänen borde tilldelas tresiffriga miljardbelopp ur de utlovade 700 miljarderna infrastrukturpengarna inför kommande 10-års period, annars kommer förfallet av Norrlands vägar att fortsätta.

Läns- och norrlandspolitiker – ”Norrland hälsa tiger inte still”, gör er röst hörd innan det är försent, lika alla tidigare årtionden med njugga återinvesteringar av nationella medel till Norrlands infrastruktur.

Sören Molander

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel