Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Därför görs Allégården om till trygghetsboende

 
Allégårdens omvandling
Visa alla artiklar

De senaste dagarna har vi i Sundsvalls Tidning kunnat läsa så väl på nyhetsplats som på insändarsidorna om den planerade omvandlingen av Allégården från servicehus till trygghetsboende. Vi vill därför berätta hur vi resonerar när det gäller Allégården.

Den huvudsakliga anledningen till att en enig socialnämnd fattat beslut om att konvertera ett servicehus till ett trygghetsboende handlar om att vi behöver förbereda för att vi kommer bli fler äldre i Sundsvall framöver. Söktryck till just boendeformen servicehus har minskat över tid samtidigt som vi ser att behovet av trygghetsboenden (som inte är biståndsbedömt) och äldreboenden, framför allt för personer med demenssjukdom, har ökat.

Det är fullt förståeligt att beskedet om Allégårdens framtid väcker oro. För det 50-tal personer som idag bor på Allégården kommer vardagen att påverkas om konverteringen till trygghetsboende genomförs. Det har också därför varit viktigt för oss att redan tidigt i processen dela med oss av den information vi har till de boende. Socialförvaltningen kommer löpande delge information till de boende och föra dialog med varje boende samt dennes anhöriga individuellt.

Alla som idag bor på Allégården kommer antingen få möjlighet att bo kvar på trygghetsboende med hemtjänstinsatser eller flytta till ett äldreboende. Om man väljer att bo kvar på trygghetsboendet, men efter ett tag ändrar sig och önskar mer omfattande omsorgsinsatser kommer man få flytta till ett äldreboende utan att behöva söka om.

När det gäller trygghetsboenden är det viktigt för oss att poängtera att man även där kommer ha möjlighet till social samvaro och aktiviteter i huset, och att den beviljade hemtjänst man idag har i servicehuset också kommer följa med.

Vi kommer behöva fler boendeplatser för äldre, både trygghetsboenden där alla över en viss ålder (ofta 70 år) har möjlighet att ställa sig i kö hos hyresvärden och flytta in, men också fler äldreboendeplatser. Under de senaste åren har tre nya äldreboenden (Norra kajen, en utbyggnad av Granlunda i Bergsåker och Heffnersgården i Skönsberg) kommit på plats. Det kommer att behövas fler boendeplatser framöver.

Just nu förs samtal med fastighetsägaren om att konvertera Allégården till trygghetsboende och alla detaljer är alltså inte klara. Förändringen kommer att ske under en längre tid och inte från en dag till en annan. De boende kommer att hållas uppdaterade och var och en som berörs ska få det stöd den behöver för att känna sig trygg i samband med förändringen.

Niklas Säwén (S), ordförande socialnämnden

Jeanette Lindblom (C), ledamot socialnämnden

Martin Jägesten (V), ledamot socialnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel