Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Därför ska du inte köpa ut till halloween

Halloween står för dörren – en av årets festhelger för unga. Det innebär att många kompisar, syskon och föräldrar nu i dagarna kan bli tillfrågade om att köpa ut vin, öl, cider eller sprit.

Var femte person mellan 20 och 28 år tror att det bland sina vänner är mycket vanligt eller ganska vanligt att man köper ut eller säljer alkohol till minderåriga personer. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av Systembolaget. Det är ett oroande resultat.

De flesta som köper ut har en god tanke och vill väl. Över hälften av de unga vuxna i undersökningen, 55 procent, menar att de som köper ut gör det för att vara schyssta. Men det finns flera anledningar till varför det är viktigt att inte köpa ut till ungdomar. Här är tre av dem:

■ Risken för negativa konsekvenser. I det korta perspektivet kan det handla om saker som att bli utsatt för våld eller borttappade mobiler och kläder t.ex. I ett längre perspektiv är risken för beroende och sociala problem större bland de som debuterar tidigt och dricker mycket.

■ Hjärnan riskerar att skadas. Hjärnan utvecklas fortfarande hos unga vilket gör att de löper ännu större risk att skadas av alkohol än äldre hjärnor.

■ Om man vänjer sig vid alkohol i sociala sammanhang är vanan svår att bryta. Personligheten och självkänslan utvecklas mycket i tonåren. Om man vänjer sig vid att det behövs alkohol för att våga prata med folk eller ha roligt, kan det bli en vana som är svår att bryta. Många känner kanske att alkoholen ger bra självförtroende och underlättar i början, men i det långa loppet kan det leda till en sämre självkänsla.

Många köper ut av menad omtanke. Det är lätt att tro att man har kontroll över kompisens, lillasysters eller sonens drickande genom att man själv är den som köper. Men då kommer de ju ändå dricka minst så mycket som de fått.

Väljer du som närstående däremot att inte köpa ut så finns det en bra möjlighet att det stannar där – både för att det blir ett större steg för tonåringen att be någon okänd, och för att du tydligt visat var du står. (Varannan 16-åring avstår från att försöka skaffa alkohol på annat sätt, om de får ett nej från en närstående, CAN 2018.)

Så är du en av dem som blir ombedd att köpa ut inför halloween - säg nej. Det är omtanke på riktigt.

Magdalena Gerger, vd Systembolaget

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel