Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: De flesta rondeller ska ses som vägkorsningar – fel att svänga vänster från höger körfält

Med anledning av insändaren "Många tokigheter i rondellen – säkrast att köra i höger fil".

Den före detta trafikskaderegleraren påstår att Anders S har fel i sin insändare i ST 12/11 – och anser att en dom i Högsta domstolen, NJA 1994 s. 591, ger stöd för detta!

Domen i Högsta domstolen avser en rondell/cirkulationsplats av en annan utformning som gör att 30:e paragrafen i vägtrafikkungörelsen (vägkorsning) inte anses tillämplig. Omkretsen på rondellen, som domen i HD avser, är 490 meter.

HD begärde i detta fall ett yttrande från Vägverket som gällde enbart denna stora rondell.

Rondellens utformning utgjorde skälet till att placeringen i höger körfält inte ansågs felaktig i Vägverkets yttrande till HD. Rondellen just i detta fall ansågs inte kunna likställas med en vägkorsning. Den bedömdes vara en egen väg på grund av storleken!

Just detta är skälet till att det blev detta utslag i HD!

Att påstå att Anders S har fel är därmed fel! De flesta rondeller är att anse som vägkorsningar och då är det fel att ”svänga vänster” från höger körfält!

BJ

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel