Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Demokratin – tar vi den för given?

Hur har vi då kommit hit, till att leva i en demokrati i ett land där vi kan tänka, tro och leva som vi vill? En förutsättning för en demokrati är ett jämställt samhälle där män och kvinnor har samma rättigheter och skyldigheter, där inga grupper i samhället särbehandlas, och där alla har samma möjligheter att utbilda sig och arbeta. Liberalism handlar just om frihet, att värna om de mänskliga rättigheterna och om att den politiska makten utgår ifrån folket. Många liberaler har varit med i kampen för ett mer rättvist samhälle, där var och en av oss ges inflytande.

Selma Lagerlöf, 1858-1940, författare och liberal politiker, kämpade för kvinnors rösträtt. I Sverige genomfördes allmän och lika rösträtt för män 1907-1909 vid riksdagsval och 1918 när det gällde kommunal rösträtt. Först 1921 gällde den allmän och lika rösträtt även kvinnor. Selma Lagerlöf var också engagerad i mellankrigstidens paneuropeiska rörelse som redan då syftade till att bilda en demokratisk gemenskap mellan Europas stater.

Den första kvinnan att väljas in i Sveriges riksdag var liberalen Kerstin Hesselgren, 1872-1962. Hon var ordförande i en utredning som tittade på kvinnans ställning på arbetsmarknaden. Kerstin jobbade fram reformen som 1938 innebar att kvinnor inte längre fick avskedas på grund av graviditet, förlossning eller giftermål. Det har tagit lång tid och mycket möda att jobba för att alla invånare ska vara lika inför lagen, att män och kvinnor ska bedömas lika och ges samma grad av frihet, och vi har lång väg kvar.

Under sin tid på Socialstyrelsen var Barbro Westerholm, Liberalernas legend och en av Sveriges få årsrika riksdagsledamöter, den som 1979 drev igenom att homosexualitet inte längre skulle räknas som en psykisk sjukdom av socialstyrelsen.

Demokratins rötter i Sverige finns i liberalismen, de liberala förespråkarnas idoga arbete för människans individuella frihet och jämlikhet. När vi nu kommit så pass långt som vi kommit idag börjar vi se andra hinder för vår frihet. Här behöver liberalerna åter komma till tals och formulera lösningar på utmaningar såsom växande extremism, miljöfrågor och social utslagning utifrån den liberala grundsynen om allas lika värde och strävan efter frihet, men också samhörighet.

Det är lätt att ta demokratin för given, måtte vi alla värna om våra rättigheter och vår frihet.

Christina Soldan, gruppledare Liberalerna Skellefteå, styrelseledamot Liberala kvinnor Västerbotten

Ingrid Sundman, Liberalerna Skellefteå

Bim Mohlin Grahn, distriktsordförande Liberala kvinnor Västerbotten

Inger Lundberg, Liberalerna Älvsbyn

Maria Jern, ordförande Liberalerna Falköping

Susan El Hark, vice ordförande, Liberalerna Täby

Michelle Winkel, Lilla Edet Liberalerna fullmäktige och kommunstyrelsen, Göteborgsregionen

Catrin Eliasson, ordförande för Liberalerna Sundsvall

Katarina Zeste, Enköping, distriktsordförande för Liberala kvinnor Uppsala, KF-ledamot

Jessica Hellström, ordförande Liberalerna Malung-Sälen, ordförande Liberala kvinnor Dalarna

Mette H. Johansson, Ordförande Liberalerna Strömstad

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel