Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Den fria granskande journalistiken behövs mer än någonsin – det visar Näringslivsbolagets årsredovisning

 
Turerna kring Näringslivsbolaget
Visa alla artiklar

Det börjar blåsa snåla vindar kring den fria journalistiken.

Sedan flera decennier har vi sett hur nyhetsflödena inskränkts till att ha avsikten att vinna kampen om snabba klick. Det är inte speciellt konstigt eftersom det är där intäkterna finns. Många mediekoncerner är mer eller mindre tvungna för att överleva. Desperata åtgärder från ägarna genom minskad personalstyrka, minskat antal redaktioner ute i landet, fusioner, uppköp och konkurshot har varit återkommande rapporteringar om svenska mediekoncerner.

För oss läsare, tittare och lyssnare har det inneburit att den lokala rapporteringen förändrats till det sämre. Nyhetsrobotar, återanvändning av gamla nyheter i olika former av publikationer, kraftigt försämrad kontroll av källor samt artiklar som inte får plats och klipps av mitt i meningar är en del av det som bidrar till försämringen.

Nu är tydligen brunskjortorna på marsch mot SVT. Måhända har någon olämplig fråga ställts eller kanske har någon järnrörssoldat blivit framställd i naturlig skepnad. Vilket som, ömma tår har blivit trampade på.

Den fria och kritiskt granskande journalistiken är så fundamentalt viktig för ett demokratiskt samhälle som säger sig bekämpa och beivra alla former av brottslighet och korruption till förmån för demokratin.

Det är därför betydligt mer viktigt att bevara och på sikt förstärka skyddet genom höjda bidragsanslag för den fria journalistiken. Inte som nu, rassla med kedjor och järnrör och hota med att ställa varje journalist som råkar trampa på ömhudad tå till ansvar för sitt journalistiska verk.

Alla vi medborgare måste känna oss trygga i förvissningen att våra folkvalda – på alla nivåer och i alla politiska läger – förvaltar det mandat och förtroende vi gett dem vid det senaste valet.

Som det är nu förfasas man över formuleringar, som de i ST:s webbartikel 3 mars om turerna kring Näringslivsbolaget (NSAB). Där kan man se ett urklipp från årsredovisningens förvaltningsberättelse, där Näringslivsbolaget skriver att "... NSAB har dessutom varit föremål för en omfattande journalistisk bevakning /.../ det här innebär att verksamheten på NSAB har påverkats" och ”Sammanlagt landar bolagets totala kostnader för att hantera turbulensen på NSAB på 8,8 miljoner kronor plus uppskattningsvis ett 40-procentigt produktionsbortfall".

Jaha, så våra folkvalda politiker i NSAB:s styrelse menar på fullaste allvar att de själva är utan skuld, och istället är det den fria granskande journalistiken som är orsaken till pajaskonsterna som försiggått inom NSAB?

Ett sådant uttalande är ju verkligen att skjuta sig själv i foten och skapar istället en god argumentation för att det verkligen behövs en oberoende granskande journalistik.

Micke Nilsson, skattebetalare, socialdemokrat och statstjänsteman – inte nödvändigtvis i den ordningen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel