Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det är allvar nu – dags att aktivera regionens politiska krisledning

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Bästa västernorrlänningar, vi är nu mitt uppe i en extraordinär händelse, som vi inte tidigare har mött, med rådande coronapandemi som även hos oss här i Västernorrland överskuggar allt annat politiska arbete.

Väljer att kalla detta just extraordinärt för i Region Västernorrland så har vi återkommande från oppositionens sida under de senaste veckorna fört fram att regionens krisledningsnämnd ska aktiveras, vilket enligt lag kan ske vid en extraordinär händelse som riskerar människors liv och hälsa samt viktiga samhällsfunktioner. 

Vi menar att där är vi i Västernorrland idag, men regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S) tycks mena att regionens tjänstepersoner ska avgöra när vi förtroendevalda ska agera, en uppfattning som vi inte delar.

Politiken behöver visa ett tydligt ledarskap och för att kunna vara handlingskraftiga i den extraordinära händelse som nu råder även i Västernorrland med coronapandemin är det därför hög tid att också Region Västernorrlands politiska krisledning aktiveras av regionstyrelsens ordförande som har mandatet.

Detta handlar inte om att försöka ta enkla poänger utan om en genuin vilja att uppvisa ett samlat politiskt ledarskap för våra medarbetare och chefer i deras mycket viktiga arbete och inför befolkningen i Västernorrland, i den tid som råder.

Det är nu det är allvar, för vi ser att coronaviruset har en samhällsspridning även i Västernorrland. Det är en allvarlig sjukdom som för vissa som blir drabbade innebär behov av intensivvård och blir det många sjuka samtidigt kanske inte platserna räcker till med fara för liv.

Så det som var och en av oss gör de kommande veckorna kan på allvar ge vården en möjlighet att kunna hjälpa, så följ myndigheternas rekommendationer i vardagen och inför den påskhögtid som väntar.

Det är allvar nu, så sköt om varandra!

Jonny Lundin (C), oppositionsråd Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel