Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Det är avgörande vilka bilder som sprids av landsbygden"

"Min landsbygd är full av liv, full av engagemang, värme, företagande och framtidstro".
Det är avgörande vilka bilder som sprids av landsbygden, skriver Johan Andersson i Resele.

Vem vill bosätta sig i ett ödelandskap? Ett landskap som är döende och helt utan framtid? Knappast särskilt många.

Bilden av landsbygden målas ofta upp i alla dessa dystra färger, många media ger landsbygden ett ansikte som många av oss inte känner igen. Man skapar en bild som är allt annat än nyanserad och framtidsorienterad.

Det värsta är kanske inte hur landsbygden avbildas utan vilka förödande konsekvenser bilderna medför. Det blir utan tvekan en självuppfyllande profetia – det kan gå fort och det kan slå hårt.

Negativa bilder skrämmer bort människor och ser till att entreprenörer inte vågar satsa. Tack och lov finns en annan bild, ja man skulle nästan kunna kalla det en helt annan verklighetsbild. En verklighet som jag tror många delar med mig.

Positiva spiraler på landsbygden ger positiva effekter och mervärden.

Min landsbygd är full av liv, full av engagemang, värme, företagande och framtidstro. På min landsbygd får människor kraft att växa och gro, här värdesätts närheten till djur, natur och friluftsliv. Här finns småskolor, äldreboenden, butik, mack och bibliotek, ja samhällservice nära människor.

Här får människor växa upp och åldras i trygghet. Här finns ett sprudlande civilsamhälle i form av ett aktivt föreningsliv och drivna entreprenörer som hjälper till att fylla både arbetsliv och fritid med meningsfulla och givande upplevelser. För många är landsbygden just så här, det är fantastiskt att få leva på landsbygden i många av Sveriges byar.

Andra byar har kanske en bit kvar och lite mera att arbeta med, men så länge det finns en vilja och engagemang, ja då finns det en framtid. På ledarskapsutbildningar får man ofta lära sig att fokusera på det man faktiskt kan påverka, det tror jag är en viktig ingrediens för att lyckas även här.

Det är till en början klokt att börja hos sig själv, i sin egen by och förening.

Det finns mängder av faktorer som påverkar landsbygdens utveckling som är viktiga, men en del tar längre tid att förändra och vissa påverkas kanske inte lättast på lokal nivå. Därför är det till en början klokt att börja hos sig själv, i sin egen by och förening.

Vad kan vi göra för att lyfta bygden, sprida vår bild av landsbygden och göra den här platsen till den bästa att leva och verka på? Här kan vi gemensamt skapa landsbygdens positiva spiral.

Att tala gott om sin bygd både på hemmaplan och när man är ute och reser är nyckeln för att nå positiva ringar på vattnet. Det finns få argument och beskrivningar som sätter sig på minnet och i själen på den som lyssnar, som hjärtliga rekommendationer och beskrivningar av sin egen hembygd.

Tillsammans med de positiva attityderna är ett gott värdskap och bemötande lite av ett signum för en landsbygd som lever och utvecklas. Som nyinflyttad från fjärran, vän på besök eller turist, alla bör vi få del av det goda värdskapet som landsbygden erbjuder.

Skapar vi ett positivt klimat i bygden är det lättare för civilsamhället att fungera, lättare att dra åt samma håll, gynna den lokala handlaren och macken och locka inflyttare och företagare. Positiva spiraler på landsbygden ger positiva effekter och mervärden.

Det är helt enkelt lättsammare och betydligt mer givande att möta livet på landet med ett leende på läpparna.

Johan Andersson, Resele

(Johan Andersson är oppositionsråd i Sollefteå kommun, red:s anm. )

* * *

Läs mer och följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook

Hela Sverige kan inte leva – vi har inte råd med alla bidragsslukande stödområden

"En så nedlåtande karikatyr av landsbygden speglar människoförakt av värsta sort"

Landsbygden är ett demokratiskt haveri och en krutdurk som kan explodera

Överlevarna kommer att finnas på landsbygden - historien visar vägen mot framtiden

Skyll inte på landsbygden - Stockholm har sysslat med bypolitik sedan ordet uppfanns