Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det är inte friskolornas fel att inte Sundsvalls kommun klarar av att hålla budget

Barn- och utbildningsnämnden i Sundvall har under flera år dragits med underskott i ekonomin, ett underskott som hela tiden växer. Detta trots att vår kommun lägger mer pengar på skolan än jämförbara kommuner.

Barn- och utbildningsförvaltningen, nämndens tjänstemannaledning, slog larm redan för tre år sedan om att kraftfulla åtgärder krävs för att få ordning på ekonomin, men den styrande majoriteten (bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet) lyssnade inte. Det är bakgrunden till det dystra beskedet att det ekonomiska resultatet för barn- och utbildningsnämnden för år 2019 landade på minus 121,9 miljoner kronor.

Underskottet kan delas upp i två delar; det ena rör barn- och utbildningsnämndens verksamheters underskott på 85,9 miljoner kronor. Resterande del är kompensation från barn- och utbildningsnämndens tidigare års underskott till friskolor.

När den kommunala skolan inte håller budget och därmed har förfogat över mer pengar än vad som betalats ut till friskolor i form av elevpeng ska friskolor kompenseras ekonomiskt för detta. Det regleras i lag och det är både rätt och rättvist att så nu sker även i Sundsvall.

Men vi kan också konstatera att om barn- och utbildningsnämnden klarat av att hålla budget så hade vi inte behövt betala ut tiotals miljoner kronor i underskottskompensation till friskolor i Sundsvall.

Det går därför aldrig att nog poängtera vikten av att ha ordning i ekonomin och en budget i balans. Det är en förutsättning för att kunna satsa, utveckla och investera i skolan.

Men en budget i balans är också viktigt för så mycket mer än så; det handlar om skolpersonal och elevers arbetsmiljö. Att jobba eller gå i skolan och ständigt beläggas med köpstopp, besparingar och neddragningar främjar varken skolresultat eller utveckling.

För att nå en ekonomi i balans måste kommunen anpassa den kommunala skolans verksamhet efter hur många elever som faktiskt befinner sig i den kommunala skolan. Det handlar om såväl lokaler som personal. I Sundsvall har så inte skett – utan faktiskt precis tvärtom.

Personalkostnaderna har ökat med 30 procent på tre år samtidigt som elevunderlaget är minskande, det går inte ihop.

Socialdemokraterna har styrt Sundsvalls kommun i 50 år, med undantag på två år, men trots detta så hanteras den blödande ekonomin som en överraskning varje år. Det håller inte.

Sundsvalls elever och skolpersonal förtjänar politiker som vänder den ekonomiska utvecklingen och som skapar både arbetsro och framtidstro.

Alicja Kapica (M), oppositionsråd Sundsvalls kommun

Viktoria Jansson (M), ledamot barn- och utbildningsnämnden

Sven Bredberg (M), ledamot barn- och utbildningsnämnden

Jörgen Eriksson (M), ersättare barn- och utbildningsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel