Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det är tydligen skillnad på visselblåsning och visselblåsning

 
Turerna kring Sundsvalls Logistikpark
Visa alla artiklar

Visselblåsningar orsakade att tre kvinnliga chefer i ett kommunalt bolag, Näringslivsbolaget, arbetsbefriades och en i min mening det närmaste total uthängning av dessa chefer i pressen. De kunde lätt identifieras eftersom de fanns med bild och namn på kommunens hemsida.

Styrelsens ordförande gick ut i SVT och sa att han inte kunde berätta något, men han kunde ändå få ur sig följande; ”Jag har ändå den lilla informationen att vi sannolikt kan stryka att det är något civilrättsligt, brottsligt polisärende”. Styrka eller stryka. Vad läste du? Jag läste styrka. Tre kvinnliga chefer blev alltså arbetsbefriade från jobbet i flera månader och två av dem har nu lämnat sina arbeten.

En visselblåsning av fem personer orsakar att en manlig chef i ett kommunalt bolag, Sundsvalls Logistikpark, får försvara sig i pressen med att "Det här är kanske en effekt av metoo-debatten, den har ju slagit över i vissa lägen", och att han själv är kränkt nu av de uppgifter visselblåsarna lämnat. Vidare går styrelsens ordförande ut i media och säger att hon minsann vet att vd:n inte gjort något som helst fel. Detta trots att fem kvinnliga medarbetare anmält honom för trakasserier och att de senare tvingats sluta eller valt att sluta på arbetsplatsen.

En utredning ska genomföras och tydligen går det utmärkt att genomföra denna utredning med den misstänkte vd:n kvar på sin post. Han har ju inte gjort något fel.

Ja, nog är det en blåsning alltid!

"Man baxnar"

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel