Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det behövs en starkare vänster i EU – för klimat och jämlikhet

 
EU-valet i Västernorrland 2019
Visa alla artiklar

Peter Tjernberg från Folkrörelsen Nej till EU skriver i en insändare i ST 26/2, att storföretagen styr EU och att det är de ökade klasskillnaderna i hela Europa som är orsaken till ett ökat stöd till högerextrema grupper. Att den nyliberala politiken är en del av EU.

Som vänsterpartist är jag helt enig med Tjernberg i den beskrivningen.

Han har också rätt i att det i Vänsterpartiets valplattform inför EU-valet inte sägs att Sverige ska lämna EU. Men det står så här: "Vänsterpartiets grundläggande kritik av EU kvarstår men det är inte aktuellt för oss att driva frågan om EU-utträde nu. Valet till EU-parlamentet handlar inte om Sveriges EU-medlemskap."

Sverige är med i EU och för oss i Vänsterpartiet är det självklart att vi ställer krav på det EU som vi betalar mer än 40 miljarder kronor till varje år, en summa som kan öka med ytterligare 16 miljarder 2021.

Vänsterpartiet går till val på en radikal klimatpolitik från vänster som sätter jämlikheten främst och som utmanar storföretagen och lobbyisterna. Bekämpa högerextremismen kan man bara göra om man samtidigt driver arbetet för ett jämlikt och solidariskt samhälle. När högern vill jaga människor på flykt vill vi fånga skattesmitare och stoppa EU:s ökade militarism.

Vi är med i valrörelsen och vill att folk i Sverige liksom i andra länder röstar fram en starkare vänster som kan begränsa den högerpolitik som idag styr EU och Sverige. Vi vill också att alltfler aktiverar sig i rörelser som liksom Vänsterpartiet tar strid mot klimatförsämringar och mot försämrade villkor för arbetare, hyresgäster, pensionärer, sjuka och andra som drabbas när storfinansen kräver ännu högre vinster.

Vi vill ha ett Europa för alla – inte bara för de rika

Åke Johansson, Sundsvall, på Vänsterpartiets vallista inför EU-valet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel