Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det behövs ett omtag i frågan om logistikparken – det som behövs får plats i Tunadalshamnen

 
Petersviks framtid
Visa alla artiklar

Bilden visar Sundsvalls inlopp, kustlandskapet med den nära kontakten mellan stad, berg, natur och hav, som gör Sundsvall till ett sådant bra ställe att bo på.

Mitt i bilden finns den sista, oexploaterade gröna kustremsan, som är nära åtkomlig från stan. För mig är det självklart, att den ska behållas som resurs, både för oss Sundsvallsbor, och för våra besökare, i första hand som ett stadsnära utflyktsmål i bästa söderläge.

Sedan husen tvångsinlösts är hela området i allmän ägo, och därmed har det som en bieffekt blivit mera tillgängligt i och med att vi kan bortse från tomtgränserna. Detta är värden som vi förlorar, om planerna på en logistikpark i just det här läget fullföljs: Vi får istället ett sönderkrossat berg och en stor, plansprängd yta, inhägnad med taggtrådsstängsel, och där inga besökare har tillträde. Det är vad vi förväntas att köpa på avbetalning för närmare en miljard, huvudsakligen med skattemedel.

Tanken på ett nav för väg-, järnvägs- och sjötransporter är i och för sig bra, men varför just i detta läge, som kan användas så mycket bättre?

Det finns ett budgetalternativ nära till hands: Det som behövs får plats i Tunadalshamnen. Där finns både ytor för en containerhamn och tillräcklig spårlängd för en kombiterminal. (En följdverkan är att kombiterminalen vid järnvägsstationen kan flyttas ut från stan tidigare, till fördel för exploateringen av Södra kajen.)

Jag har inte berört husen i Petersvik. De finns såklart med i bilden, men ämnet för det här inlägget är landskapskvaliteterna, och hur de kan vara till glädje för oss som bor och verkar i Sundsvall.

Mitt råd till fullmäktigeledamöterna är följande: Dra i nödbromsen och rösta för avslag alternativt bordläggning. Det behövs ett omtag! Tänk på att även om företräder ett parti, så röstar du som individ med personligt ansvar för ditt ställningstagande!

Torbjörn Lindgren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel