Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det borde vara enklare och säkrare att åka kollektivt till idrottsanläggningarna på Gärde

På Gärde och idrottsanläggningarna där bedrivs träning för många av kommunens barn och ungdomar, inte sällan på - för arbetande föräldrar - obekväm tid, till exempel tidig eftermiddag. I tider av miljötänk och främjande av aktiv barndom borde kollektiv access till större träningsanläggningar vara prioriterad.

Därför tycker jag det är märkligt att den enda buss som trafikerar ishallen vid Gärde är buss nummer 5, en linje som går lite hursomhelst om ni frågar mig. Inte ofta enligt tidtabellen som visar fyra avgångar per timme vid högtrafik, utan mer nån kvart efter och ibland... inte alls. Det blir en osäkerhet kring resan som gör att i alla fall vi väljer att skjutsa våra barn till träning.

Kommer man från Gångvikenhållet och ska besöka anläggningen måste en flerfilig väg passeras. En övergång som på grund av närhet till raksträcka, rondell och E4 innebär höga hastigheter och delvis skymd sikt för förare både med och utan bly på pedalen. Kommer man från stan är det något bättre, då sker avgång ned mot anläggningen och endast en mindre väg måste passeras på väg mot entrén.

Jag efterfrågar en busslinje med tätare trafik, en linje som samarbetar med övrig stadstrafik så att barn och ungdomar från olika delar av stan kan ta sig till och från ishallen och omvänt hem utan att ständigt vara beroende av skjutsande förälder.

En sådan linje skulle kunna vara Alnöbussen för att ta ett närliggande 10-minuterstrafikexempel. Den linjen kan väl med fördel dras över 5:ans nuvarande sträckning, via ishallen och Haga/Skönsberg mot stan i stället för över Korsta. För att säker av- och påstigning ska kunna ske bör linjen också dras ner mot den yta som skyddas av anläggning och parkering, det vill säga bort från vägen.

Detta borde inte vara svårlöst eftersom bussdepån ligger där och det redan finns en anslutning (även om den naturligtvis skulle behöva uppgraderas och kanske flyttas något).

Lite så tänker jag. Din Tur och Sundsvalls kommun - hur tänker ni?

Konståkningsmamma

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel