Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det ekonomiska läget i Västernorrland behöver mötas med innovation och framtidstro

Coronapandemins konsekvenser för Region Västernorrland visar sig redan och kommer att bli fortsatt kännbara. Det ekonomiska läget kommer att kräva förändringar.

I ett längre perspektiv kommer andelen äldre att öka medan andelen i arbetsför ålder kommer att minska. Denna cocktail av tillväxthämmande effekter behöver mötas med innovation och en tro på människors förmågor – inte bakåtsträvande vänsterpolitik.

Fyra av tio vårdcentralsbesök i Västernorrland sker idag hos privata vårdgivare. I både kommuner och regioner ökar inslagen av valfrihet och konkurrens, vilket både ger understöd till de annars hårt pressade verksamheterna och sänker kostnaderna.

Vänsterpartiet i Region Västernorrland har i olika sammanhang dels verkat för att vilja detaljstyra den privata vården och dels högljutt varit emot förändringar i regionens verksamheter.

I en debatt mot Moderaterna i Sveriges Radio P4 (21/7) kunde inte Nina Orefjärd (V) ge lyssnarna ett enda exempel på någon verksamhet i regional regi som skulle kunna överlämnas till andra utförare. Det är lätt att sitta med hypotetiska guldbyxor i oppositionsrollen och utlova att man ska göra allt, överallt.

Region Västernorrland ska inte göra allt. Att som offentlig organisation våga släppa in andra aktörer är ett praktiskt exempel på hur man faktiskt kan skapa tillväxt och inte enbart prata om den. Det krävs ett stenhårt arbete för att säkerställa tillväxten i länet. Tillväxt är garanten för en bra välfärd.

Region Västernorrland måste vara en region där vi tar tillvara på möjligheter och låter idéer prövas och tillåtas växa fram. Detta skapar också jobb. Vi vet att den som blir arbetslös under lång tid inte bara får försämrade chanser att komma tillbaka i arbetslivet utan också löper en ökad risk till olika livsstilssjukdomar. Det finns därmed inte marginaler att bromsa näringslivet.

Därför behöver vi vara en modig organisation som tar tillvara på framtidens möjligheter. En sida av coronamyntet har visat att det finns ett ökat intresse för digitala möten. Vi kommer med stor säkerhet behöva utöka möjligheterna att träffa sin läkare digitalt, men samtidigt erbjuda möjligheten för den som verkligen behöver träffa sjukvården fysiskt.

Vi måste anpassa oss till framtidens möjligheter och därför behövs en ökad tillväxt, ökad konkurrens och därför behövs Moderaterna i Västernorrland.

Jeanette Karlsson (M), ledamot i Regionstyrelsen

Oskar Brusell, distriktsordförande MUF Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel