Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det får aldrig vara plakatpolitik att värna klimat och miljö

Utifrån Jörgen Berglunds (M) debattartikel angående gifttunnorna kan jag upplysa honom om att gifttunnorna hamnar på plats 24 på listan över förorenade områden i länet eftersom många objekt delar rangordningsplats.

Skrämmande och förvånade att det finns så många förorenade områden som är värre än gifttunnorna. Detta sagt för att sätta "placeringen" i förhållande till övriga förorenade områden i länet.

Vår länsstyrelse har bra kunskap om läget i Västernorrland. De visade också oss riksdagsledamöter en jämförelse i utsläpp av enbart kvicksilver för att sätta det i perspektiv.

Gifttunnorna i Sundsvallsbukten innehåller kvicksilver, men det finns också andra källor i Sundsvallsområdet där man släppt ut kvicksilver. En sammanställning länsstyrelsen gjorde 1988 kom fram till att 130 ton hade släppts ut och en annan studie 1990 till 45–80 ton.

En tunna innehåller 200-300 gram kvicksilver. Tunnorna man känner till i dumpningsområdet innehåller tillsammans totalt 2,5-4 ton kvicksilver. Som jämförelse kan nämnas att exempelvis Matfors Slipmassefabrik släppte ut 3–10 ton, Östrands massabruk 17–34 ton och Stockviksverken 16–18 ton kvicksilver - direkt ut i vattnet.

Omfattningen av de tidigare miljösynderna är enorma. Därför är det viktigt att vi ser till att detta inte händer igen, samtidigt som vi sanerar. Det är inte en eller två åtgärder som krävs utan många, att minska plasten är en – vilken Jörgen kallar för "plakatpolitik".

I vår budget för år 2020 finns det med stora miljö- och klimatsatsningar. Spännande att se moderaternas skuggbudget, om Jörgen lyckats övertyga sitt parti att satsa på miljö och klimat.

Det glädjande med vårt replikskifte är att vi och Jörgen tycks dela engagemanget för miljöfrågorna och det hoppas jag kommer att fortsätta. För det är med långsiktighet vi kommer att lyckas, med saneringar av gamla miljösynder och med att ställa om dagens samhälle.

Malin Larsson (S), riksdagsledamot Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel