Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det finns ingen quick fix mot förkylning – välj vila och dryck före läkarbesök

Vi är många som försöker få kontakt med vår hälso-/vårdcentral. Många gånger utan resultat. Och det är det största dilemmat!

"Jag är sjuk, ont i halsen, feber, hostar och så såg jag vita prickar på mina halsmandlar."

Jag är väl lite av en sån som tänker "Det går nog över", men i vår stressade värld så vill man ha en snabb bedömning.

Du kanske tänker "Jag behöver antibiotika och kan återgå till arbetet snabbare? Jag har inte fått nån tid på min HC/VC! Okej, då ringer jag nätläkare och öppnar svalget inför datorn".

Ett scenario som känns igen? Jag tänker inte på att jag överkonsumerar vårdens resurser, jag kanske inte ens vet att min hälsocentral betalar för nätkontakten!?

Stressen att återgå till arbetet får oss att överanvända våra resurser som behövs på andra ställen.

Jag måste påpeka att vanliga förkylningsvirus inte kan behandlas på bättre sätt än att vila, dricka och eventuellt ta nåt smärtstillande. De flesta infektioner beror på virus och då hjälper ingen antibiotika. De går över. Det finns ingen "quick fix"!

En uppmaning: Acceptera att du är förkyld, ta det lugnt! Snart är du på benen igen. Utan att belastat vårdens pengar som behövs till de riktigt sjuka.

Erfaren sjuksköterska och medmänniska

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel