Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det finns möjligheter i Holm – men man måste öppna upp för nya idéer

Med anledning av ST:s artikel "Holm har tappat var fjärde invånare" och Kenth Åslins synpunkter, så kan jag bara hålla med honom.

Visserligen bor jag inte i Medelpad, men vistas i Holms närhet under somrarna, sedan 20 år tillbaka. Tyvärr har jag upplevt en successiv ödeläggelse av bygden. Egentligen upplever jag, att det är bara kyrkan som lever kvar och som har sin trogna publik. Hembygdsföreningen och Intresseföreningen kämpar på och försöker så gott de kan, men även de börjar vackla eftersom de inte lyckas med att få nya yngre personer att intressera sig.

Problemet är de inte ensamma om, för på många andra ställen i vårt avlånga land är förhållandena likadana. Men samtidigt får jag den uppfattningen, att man är nöjd med det som är. Det finns en attityd, att man inte skall lägga sig i utan sköta sitt. Att komma med idéer är inte tänkbart.

Men har man en idé så skall man "gå runt ikring" så att det uppfattas, som om man själv kommit på den. Det sa en klok man till mig en gång när jag talade om lite tankar och idéer.

Människorna i trakten har tjänat ett långt liv och börjar komma till åren, men vissa av dem försöker och de får nog stånga sin panna blodig. Det råder också en mentalitet, som gör att man inte törs ha åsikter, om man inte är från bygden. Det är mycket lite "välkommen hit". Nej, man skall hålla sig på sin kant och det gör då närmandena svårare. Här behövs många starka personer, gärna yngre, som måste föra arvet vidare och försöka återta det som varit i lagom mängd blandat med nya inslag.

Det finns möjligheter i Holm, som skulle kunna utvecklas om någon tar första steget, men det är dags att börja med det första steget omgående.

Sommargäst

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel