Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det hade varit okunnigt att bifalla motionen – kemikalieplanen har viktiga mål att fasa ut plastprodukter

Replik på insändaren "Ansvarslöst och okunnigt att inte bifalla motionen – livsviktigt att sluta köpa in varor som skapar mikroplaster".

Okunnigheten ligger helt hos Miljöpartiet som inte har förstått sambandet mellan kemikalieplanen och att plastbanta kommunen. I stort sett alla kemikalier och hormonstörande ämnen vi och miljön dagligen utsätts för härstammar från plast, plastproduktion, kläder, inredning, hudvårdsprodukter, kosmetika, hygienartiklar och byggmaterial.

Att föreslå att upphöra med eller minska användning av produkter innehållande mikroplast är att ta mycket lättvindigt på problemet. Det hade varit okunnigt att bifalla en motion som leder oss bort från målet.

När jag tillträdde som ordförande i miljönämnden 2014 var en av de första frågor jag lyfte in framtagandet av en kemikalieplan. Kemikalieplanen ska bidra till en giftfri vardag som inte hotar människors hälsa eller den biologiska mångfalden. Detta är ett arbete som inbegriper alla förvaltningar: att inventera vad som används i dag, och vad som kan ersättas med andra produkter eller material som är bättre ur en miljösynpunkt.

Kemikalieplanen antogs av kommunfullmäktige september 2018 och har ett antal viktiga mål för att fasa ut plastprodukter.

Det krävs ett långsiktigt och strukturerat arbete och det är den vägen jag valt.  Nyckeln är inköp och upphandling och där är inköpsstrategin ett styrande dokument för att nå målet.

Miljöpartiet har under två mandatperioder haft uppdraget som ordförande i miljönämnden samt suttit i kommunledningen i samarbete med olika partier. De har därmed haft makt att genomföra sina idéer mellan 2006 och 2014.

Jag kan konstatera att Miljöpartiet inte lämnat något bestående avtryck. Miljöpartiet har inte en enda gång lyft frågan om minskad kemikalieanvändning eller att minska på användningen av plastprodukter.

Jag och Centerpartiet jobbar tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet oförtrutet vidare med att skapa en livsmiljö som gynnar människors hälsa och den miljö vi bor och lever i och som ska överlämnas till nästa generation.

Kjell Bergkvist (C), ordförande miljönämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel