Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det hälsofrämjande arbetet i regionen behöver förstärkas

Västernorrland har åter placerar sig i topp med antalet individer som har en hälsoskadlig övervikt.

Det är tydligt att insatserna inom det hälsofrämjande arbetet behöver förstärkas ännu mer. Orsaken är enkel – kan man förebygga ohälsa och sjukdom ska man försöka göra det. Framförallt för att det förhindrar lidande på individuell nivå, en viktig princip inom den medicinska etiken, men också för att preventiva insatser är det mest ekonomiska sättet att bedriva hälsovård på.

Det innebär att den goda hälsan måste vara tillgänglig för alla. En god hälsa kan inte bero på individens socioekonomiska förutsättningar. God folkhälsa får inte vara begränsad till den grupp som har råd att äta hälsosamt, eller som har råd, tid och ork att motionera på sin fritid. Vårt mål är att förändra nuläget, så att Västernorrland inte längre ska ha fler överviktiga, fler med livsstilsrelaterad diabetes eller fler med hjärt- och kärlproblem än rikssnittet.

Vi vill nå fler, i fler sammanhang och på fler sätt. Så många länsbor som möjligt ska kunna ta del av stöd, råd och andra insatser för att kunna förbättra sin hälsa och sitt mående. Fler ska ges möjlighet att agera hälsofrämjande i sitt eget liv. Vi vill samarbeta med fler. Tillsammans med föreningar, kommuner och andra huvudmän kan vi gemensamt göra mer.

Att utveckla det förebyggande hälsoarbetet kommer vara prioriterat för Region Västernorrland och är en viktig del i arbetet för nära vård de kommande åren.

Hans Backlund (S), Region Västernorrland

Per Wahlberg (M), Region Västernorrland

Arne Engholm (L), Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel