Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det här kan DU göra för miljön – punkt för punkt

De senaste veckorna har det varit mycket uppståndelse kring miljöfrågor. Det visas på tv, det skrivs i tidningar, det skrivs på sociala medier.

Den viktiga frågan är dock; vad gör vi själva?

I en värld där nästan 40 procent av befolkningen bor i Kina och Indien och Sverige bidrar med 1,3 promille, kan vi knappast vänta oss stora effekter. De "två stora" accelererar just nu i utvecklingen på ett enormt sätt. Vad är sannolikheten att dessa 2,8 miljarder människor tycker det är okej att stanna upp i utvecklingen och återgå till utedass?

Vad gör vi svenskar? Jo, vi tycker vi är jätteduktiga när vi slutar med plastpåsar och skaffar tygkasse att lägga våra varor i. Detta trots att break even för tygkassen jämfört med plastpåsen är 17 år. Vi slutar använda sugrör. Vi skaffar elcykel. Vi meddelar hela omvärlden att vi går till jobbet någon dag per vecka. Detta är hyckleri!

Vad ska vi göra då?

1. Börja med att sänka innetemperaturen till max 20 grader. Gäller hem och samtliga lokaler där det vistas människor i. Om det inte är varm nog, sätt på raggsockor eller en tröja.

2. Duscha max två minuter både hemma och i allmänna lokaler. Stäng av varmvattnet medan du tvålar och schamponerar. Kasta ut alla badkar som förbrukar mängder varmvatten.

3. Ta rätt på alla matrester. Gör matlådor. Frys in matrester. Använd fiskben och andra ben, gör din egen buljong i stället för att köpa, etcetera. Lägg tid på egen matlagning.

4. Sluta köpa snabbmat. Bort med hamburgare, korv, pizza och liknande. Att ta bort sugrören i hamburgeriet är vackert… Tala om pseudoaktivitet.

5. Skaffa ett par träningsskor och promenera till jobbet, alternativt cykla. Att gå eller cykla två–fyra kilometer enkel väg är inte mycket.

6. Sluta nöjeshandla på stormarknader. Låt köpcenter, som exempelvis Birsta, självdö.

Klarar vi inte av ovan punkter, är det nog läge att inte uttrycka något i fikarummet, på sociala medier eller i andra miljöer när det gäller klimat- eller miljöfrågor…

Analytikern

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel