Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det kan lätt uppstå särintressen och obalanser i medborgarinflytande

Tack Bodil Hansson för ditt insändarsvar i ST 6/9. Jag tror att vi delvis håller med varandra, men jag vill ändå lyfta några ytterligare aspekter av detta viktiga ämne och jag ska försöka att fatta mig koncist.

Jag håller med om att politiker ska aktivt sträva efter att uppfylla folkviljan, däremot anser jag att det primärt är på valdagen man ska ta ställning till de idéer de olika politiska partierna står för och samtidigt utvärdera föregående periods förtroendevalda. Och när åsikter från så kallad medborgardialog får reellt inflytande, om än i låg utsträckning, så blir det faktiskt så att den representativa demokratins maktbas minskar i samma utsträckning.

Vidare låter det givetvis bra med medborgarinflytande men särintressen och obalanser i inflytandet kan lätt uppstå. Ta till exempel Storbritanniens folkomröstning om EU-utträde, en oerhört komplex och viktig fråga, där populistiska särintressen kombinerat med lågt valdeltagande nu skapar politiskt kaos.

Det kan lätt bli så att den som skriker högst får sin vilja igenom. Ett lokalt exempel är Petersvik (nu trampar jag på minerad mark, jag vet) där politiker med helhetssyn av olika intresseområden såsom kultur och ekonomi med mera har bäst förutsättningar för att göra en kompetent avvägning och ta ett klokt beslut.

Att politiker ska lyssna till medborgarna håller jag med om men behövs det verkligen en modell för detta? Ska det inte vara inbakat i varje politikers dna? De politiker som inte lyssnar till medborgarnas åsikter kommer per automatik bli bortröstade i kommande val. Därför anser jag att den valdemokratiska modellen är att föredra framför den deltagardemokratiska.

David Wissing, medborgare och gymnasielärare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel