Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det måste finnas förutsättningar att bo och leva i hela Sundsvalls kommun

Vi liberaler tycker att det är viktigt att ge människor möjlighet att skapa sin egen framtid. Vi vill ta vara på alla medborgarnas unika förutsättningar och företagens initiativkraft att kunna bo, leva och verka i hela vår kommun, både på landsbygden och i stan. Det är i dag en stor utmaning när telefonledningarna plockas ner utan att det finns bredband. När bensinen kostar allt mer utan möjlighet att åka kollektivt. När det blir otryggt för att belysningen släckts - det är för dyrt att byta ut stolparna. Ja, då tvingas många att flytta till stan.

Sundsvall behöver fler skattebetalare och fler växande företag. För att lyckas behöver vi förstå att varje människa är unik med olika bakgrund, kultur och behov. Satsa därför på utveckling i hela kommunen och inte bara centrala stan.

Behåll allmänna vägar på landsbygden belysta, det ger trygghet både för den som ska ut med hunden och för barnet som är på hemväg från sin kompis och ökar trafiksäkerheten.

Revidera kommunens inköpsstrategi så att den ger företag på landsbygden möjlighet att få leverera varor och tjänster istället för att som idag, den slår undan benen för många av dessa företag. Att till exempel tvinga mindre entreprenörer och familjeföretag att garantera heltidsarbete är orimligt eftersom arbetet många gånger måste anpassas till olika förutsättningar under året. Liberalernas syn på miljö är att kommunen ska arbeta för att få fler närproducerade varor och tjänster, inte färre!

Se till att uppnå januariöverenskommelsens mål, att år 2020 ska 95 procent av alla hushåll och företag ska ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s. Digitala uppkopplingar är i dag en lika viktig del i infrastrukturen som el- och vägnäten. Utbyggnaden är grundläggande för den regionala tillväxten, både för att privatpersoner ska kunna bo och leva överallt men också för företags möjlighet att utvecklas och etablera sig.

Med en allt mer åldrande befolkning blir det också svårigheter att klara samhällsservicen på landsbygden för de som bor kvar. För att klara servicen behöver kommunen vara mer öppen för flexibla lösningar och bättre samarbete med olika lokala företag och civilsamhället.

Politiken behöver arbeta för ett jämlikt samhälle genom att undanröja alla hinder för utveckling, särskilt där lönsamheten kan svikta. Det är resursslöseri att inte kunna bo och leva i hela kommunen. Därför måste det finnas förutsättningar för en levande landsbygd!

Ingeborg Wiksten, (L), förbundsordförande Västernorrland

Stefan Falk, (L), gruppledare Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel