Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Diabetiker serveras en balanserad kost på Sundsvalls sjukhus

Svar till insändarenHar inte diabetessköterskornas rekommendationer nått sjukhusköket” som publicerades den 9 augusti.

Det är roligt att höra att du kände dig väl omhändertagen på kardiologen på Sundsvalls sjukhus! En del av upplevelsen är naturligtvis maten och vi arbetar för att alla patienter ska känna sig nöjda med den.

Vi följer livsmedelsverkets riktlinjer och i dag finns ingenting som kallas speciell diabeteskost. Diabetiker serveras en balanserad kost som rekommenderas till alla som inte har behov av specialkost. Personer med diabetes bör, som oss alla, tänka på att vara måttfulla med sockerrika livsmedel. En liten mängd socker som äts i samband med en normal måltid, exempelvis i sylt, påverkar vanligtvis inte blodsockret.

Vid varje vårdavdelning finns det kostombud som beställer matportioner till varje enskild patient. Kostombuden har kunskap om patientens sjukdomshistoria och om det finns behov av individuellt anpassad mat till någon patient så beställer kostombudet det av oss på kostavdelningen. Det kan till exempel handla om en extra portion med råkost eller mer fett i maten.

Jag håller med dig om att fyra skivor inlagd gurka låter som en för liten del grönsaker, men då jag inte vet vad dagens måltider innehöll i övrigt så är det svårt för mig att kommentera det. Det jag vet är att vi varje dag arbetar för att komponera goda och näringsriktiga rätter som ska mätta och stärka våra patienter.

Du får gärna höra av dig direkt till mig om du har fler frågor eller vill få mer information. Du når mig via växeln på telefon 060-18 10 00. Vi är tacksamma för den feedback vi får då vi arbetar för att ständigt utveckla de måltider vi lagar.

Christina Sandberg, enhetschef kostenheten Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel