Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Diakoner i Svenska kyrkan: Människor i utsatthet marginaliseras i vårt digitala samhälle

I vårt arbete som diakoner i Svenska kyrkan möter vi dagligen människor i utsatthet. Det kan handla om nyanlända, äldre ensamma människor, människor med olika slags funktionsvariationer och så vidare.

I våra möten ser vi hur dessa grupper marginaliseras mer och mer i vårt digitala samhälle. För att kunna ta till sig av den service som erbjuds inom kommunen eller andra samhällsaktörer krävs ofta tillgång till dator eller smartphone. Dessa hjälpmedel innebär att man dels måste kunna hantera dem rent fysiskt, vilket kan vara nog så svårt när fingrarna är stela och synen försämrats påtagligt, dessutom ska man komma ihåg alla sina lösenord för att komma in på sidorna.

Ofta krävs att man har bank-id för att komma fram till vissa sidor. Allt detta sammantaget utgör hinder för många och ännu starkare marginalisering. Vi vill se ett mer inkluderande samhälle, där även de med funktionsvariationer ryms utan att bli ifrågasatta.

Vi efterlyser alternativ till den digitala enkelriktningen.

· Att det i varje kommun finns en hjälptelefon med en riktig människa som kan lotsa den hjälpsökande.

· Att myndigheter och banker på samma sätt ger ett alternativ att få möta en person som svarar på frågor.

· Att företag, inte bara har en helpdesk för vana datoranvändare utan, att man även där får tala med någon som kan hjälpa till.

· Om någon ringer från en fast telefon borde samtalet gå direkt till en människa.

· Att det alltid ska finnas ett alternativ att fylla i på papper.

Diakoner i Svenska kyrkan:

Anne Nygren, diakon i Anundsjö/Skorpeds pastorat, Anette Edler, diakon i Anundsjö/Skorpeds pastorat, Ann-Kristin Enberg, diakon i Arnäs/Gideå/Trehörningsjö pastorat, Tina Almqvist Hilli, diakon i Arnäs/Gideå/Trehörningsjö pastorat, Karin Gustafsson, diakoniassistent i Arnäs/Gideå/Trehörningsjö pastorat, Erika Albertsdotter, diakon i Grundsunda församling, Carina Andersson, diakon i Nätra/Sidensjö pastorat, Kerstin Pelz Wikman, diakoniassistent i Nätra/Sidensjö pastorat, Tova Hellström, diakon i Själevads församling, Carina Berglind, diakon i Själevad/Domsjö, Ann Nordin, diakoniassistent i Själevad/Hållänget, Susanne Kallin, diakon i Själevad/Gullänget, Susanne Olofsson, diakoniassistent i Själevad/Mo och Björna, Marina Berglund, diakoniassistent i Örnsköldsviks församling, Ingemar Johansson, diakon i Örnsköldsviks församling, Anna-Lena Wahlberg, diakon i Örnsköldsviks församling

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel