Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Digital vård kommer inte inkludera alla patienter

Med anledning av Ingeborg Vikstens debattartikel "Så kommer vården närmare dig" som publicerades den 28 december.

Glättigt och positivt skrivet om den digitala vården som ska ordna allt. Hon skriver bland annat att vi ska tänka nytt eller tänka till, samt att "Tillgången till vårdpersonal inte räcker till". Jag föreslår att du/ni tänker till på riktigt här och funderar på vad det kan bero på? Vad är anledningen till att vårdpersonalen flyr fältet? Tänk ett varv till och gör något åt situationen inom vården. Ett tips där är att titta lite närmare på alla mer eller mindre vansinniga rekryteringar av chefer. Jag upplever att de kommer och går, kör sitt race men bidrar oftast inte till att något blev bättre. Förutom att de höjt sin lön väsentligt och kan gå vidare till nästa chefsposition.

Med viss erfarenhet av digital vård kan jag medge att det kan vara ett bra komplement men inget annat, till patienter boende på landsbygden. Det finns en stor grupp patienter som inte kan språket, inte har tillgång till eller kunskap om hur man använder sig av digital teknik. De flesta patienter, tro mig, vill ha öga mot öga-kontakt med läkare/sköterska. Man kan aldrig jämföra eller bortse från den information, uppfattning du får om en patient vid ett mänskligt möte. Du ser och registrerar mycket under ett samtal. Kanske svårt att förstå för en lekman, men så är det. Digitala lösningar kommer inte att inkludera alla patienter, hur tänkte ni där?

Om bara någon politiker någon gång kunde sticka fram hakan och säga "Ja, situationen för vårdpersonalen och därmed patientsäkerheten är under all kritik, vi måste göra något åt det". En mänsklig hand, ett lyssnande öra och mänsklig kontakt kan aldrig någonsin ersättas av digital teknik/vård. Det är något ni anammat nu och talar varmt om på grund av paniken av att det brinner, inte bara i knuten längre.

Trött syster

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel