Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Diktaturens angiverisystem är tillbaka – medborgare, se upp!

Nu har visselblåsningarna även nått andra bolag och områden inom den kommunala organisationen. Inte bara Näringslivsbolaget (NB) som hittills utan även ledningen för LP – Sundsvall Logistikpark AB (LP).

Ska klagomål från medarbetare följa den kommunala regleringen av en angiveri-/visselblåsarfunktion ska vd i LP givetvis även han arbetsbefrias och en stor utredning initieras också när det gäller denne vd för LP. Ett rättssäkert system måste ha det ett lägsta krav att liknande situationer behandlas på samma sätt om kommunen ska kunna påstå sig vara en någorlunda rättssäker organisation.

Det är den nu inte. Flera medarbetare vittnar om att LP särbehandlas. Där kastades visselblåsningarna i papperskorgen utan åtgärd, medan i andra kommunala bolag får de löpa amok i manegen under nästan religiös hängivelse från kommunledningen. Belysande är att visselblåsningarna i NB lyfts upp till gudomliga höjder när ett visst politiskt intresse ska styra.

Hanteringen av den anonyma angiverifunktionen visar på vilka etiska och demokratiska problem som växer upp när människor kan få ge sig på andra anonymt, utan att ta ansvar för sina handlingar. Särskilt då om sanningshalt och relevans i anklagelser ska bedömas av människor som själva kan ha ett egennyttigt intresse av utfallet av sin bedömning. Och som dessutom saknar kompetens tillräckligt för att veta och förstå vad som är rätt och vad som är fel. Utan är förblindade av sitt eget intresse av prövningens utfaller.

Anonymt angiveri har i historien tillämpats i olika regimer men alltid med omänskligt resultat. Och anonymt visselblåseri är ju inte något annat än rent angiver. Alltid i grunden utan varje form av rättssäkerhet. Långt ifrån den rättssäkerhet som en riktig rättsstat kräver. Den utvecklingen är oerhörd och explosivt farlig. Än allvarligare och än farligare blir det när de politiska företrädare som instiftar och utvecklat sådana angiverifunktioner inte själva förstår. Utan försöker med alla medel förhärliga och rättfärdiga en fruktansvärd osund utveckling. Där också lögnen görs till övergripande sanning.

Det är bland annat just det som Sundsvalls kommun, dess politiska ledning, nu är i färd med att utveckla med stöd av en grupp hejdukar till tjänstemän, och som utspelar sig framför våra ögon i Näringslivsbolag och Logistikparksbolag. Det finns dessutom fler flagranta exempel i vår kommun än de nu redovisade, men här räcker det för närvarande för att belysa problematiken och se ett skräckscenario i dess vidare utveckling.

Vi vet att det finns fler likartade förhållanden som inte transparent redovisats till medborgarna utan försökt mörkas av kommunledningen. Det är i sin kärna oacceptabelt ur demokratisk synpunkt. Till och med mycket klandervärt. Politiker och tjänstemän med sådana värderingar är farliga, även om de i sina ideologiska rubriker kallar sig ”demokrater”, av vad slag det vara må. Det de håller på med är rent bedrägeri och maktkorruption.

Hans Fritzheimer, advokat

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel