Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Diskriminera inte religiöst och kulturellt intresserade i pandemins restriktioner

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Trots fortsatt smittspridning så finns det positiva tendenser. Vaccineringen börjar att komma igång. Våra kunskaper ökar. Våren ger möjligheterna till utomhusaktiviteter.

Förhoppningsvis så fortsätter vaccinationskampanjen även med dem under 18 år.

Det är bra att regeringen med exempelvis socialminister Lena Hallengren mera engagerar sig i bekämpningens av viruset och inte enbart förlitar sig på Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Vad som inte tillräckligt har observerats är att vissa bestämmelser verkar omotiverat diskriminerande. Ett allvarligt exempel är att om du eller jag sittande vill bevista en orgelkonsert i kyrkan så går det inte enligt Folkhälsomyndigheten, då endast åtta gäster tillåts... Detta utan hänsyn till att lokalen rymmer femhundra personer. I övrigt rekommenderas avstånd.

Problemet gäller också konsertlokaler, vilket borde engagera den miljöpartistiska kulturministern Amanda Lind. Som läget är nu så vädjar jag till regeringen att inte bara se till ekonomiska problem utan också säkra att den religiöst eller kulturellt intresserade allmänheten inte diskrimineras när lättnader kan genomföras.

Förslagsvis införs bestämmelser om att varje besökare håller cirka två meters avstånd och att var och en omges av cirka tio kvadratmeter. Sedan kan gradvis antalet besökare ökas till femtio personer, sedan etthundra, och så vidare.

Gunnar Nordström

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel