Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Diskriminering att placera särskolan i Ånge utanför skolområdet – det strider mot läroplanen

 
Ånge kommuns skolutredning 2019
Visa alla artiklar

Skolan är en social mötesplats där eleverna ska förberedas för att aktivt delta i samhället, och där ingen ska utsättas för diskriminering.

Det är en del av vad skolan har som värdegrund i sin läroplan. Denna gäller för både grundskolan och grundsärskolan.

Efter att ha varit på medborgarsamtal som Ånge kommun bjöd in till vad det gäller skolfrågan, och efter att ha läst tidningsartikeln där vår skolchef i kommunen deltog, så ställer jag mig högst tveksam till ifall vår skolchef Kent Ylvesson verkligen är insatt i skolans läroplan.

Denna tveksamt grundar jag på alternativen som är framlagda och rör grundsärskolan, där bägge förslagen innebär en sammanslagning av särskolorna vi har, som innebär att våra barn i särskolan ska gå gemensamt från de att de börjar första klass tills det de slutar nionde klass. Ett förslag som aldrig ens varit tänkbart för grundskolan.

Att därtill lägga fram ett förslag att placera denna klass utanför skolområdet, det är inget annat än diskriminering i allra högsta grad, och strider så mycket mot vad faktiskt läroplanen säger.

Integrerad skolgång blir då istället segregerad skolgång, för skolan är så mycket mer än bara lärande från böcker. Redan då barnen går i förskolan (dagis) så handlar det om att funka i grupp, och så vidare...

Hur ska barn kunna växa och efter avslutade studier kunna kliva ut i samhället och fungera, om de redan i första klass plockats bort från gemenskapen i skolan?

Andra förslaget som kommit är att den sammanslagna särskolan klass 1-9 ska få gå på en skola där elever i grundskolan 7–9 kommer gå.

Så skolchef Kent Ylvesson, han har inga förslag som på något sätt innebär att klass 1–6 i grundsärskolan ska få sina behov att under sina skoldagar träffa andra elever i sin egna åldersgrupp. Han tycker det är rimligt att diskriminera en hel skolform, det framkommer tydligt i hans förslag. Är han verkligen rätt man på rätt plats? undrar jag.

Alla barn har rätt till utveckling, och att få växa. Att få rätt att umgås med barn i sin sin egna åldersgrupp, det tror jag är gynnsamt för alla.

Kommer förslaget om att sätta våra barn utanför skolområdet att bli verklighet så kommer vi inte kunna ge våra barn de rätta förutsättningarna för att växa. Något annat det kommer innebära är att hela samhället kommer backa till en tid som inte alls var till någons fördel.

Synen på våra barn kommer förändras, det kommer skapas ett "vi" och ett "dom".

Det är absolut inte något jag kommer acceptera.

Alla människors lika värde, ett samhälle för ALLA är väl något även skolan bör strida och jobba för.

Tänk om, tänk rätt!

Ann-Sofie Olsson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel