Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Dödshjälp – men inte förrän vi har ett fullgott och säkert system

Dödshjälp eller inte? Vissa får det att låta enkelt. Låt människor själva bestämma när de ska dö.

När någon avslutar sitt liv själv, till och med då finns frågor och en problematik som inte alls är enkel.

Det finns situationer, när ett beslut tagits och då det inte finns någon väg tillbaka, som bör diskuteras. Det är inte så enkelt att bara för att någon vill så ska man, eller kan man. Vill jag i den stund någon börjar injicera den dödliga dosen, eller ångrar jag mig men kan inget säga för jag är totalförlamad? Kanske vill jag leva en dag till.

Vem som än får det ansvaret måste man eliminera alla slags felbeslut. Det får till exempel inte bli så att sjukvården avslutar liv. Ändå sker det redan på ett sätt idag. Är man gammal och sjuk gör de inte alltid samma insatser.

Det låter klokt och logiskt. Om personen ändå ska dö, och om personen lider och därför också vill dö, då är det väl bara en human handling? Men, och det är ett gigantiskt MEN. Vi måste vara absolut säkra på att det inte finns minsta tvivel, inte ett uns tvekan, om att personen i allra sista stund ångrat sig, eller varit för virrig eller under för svår smärta för att egentligen veta vad den beslutar. Eller något annat som kan göra att fel beslut fattas.

Idag sker redan en viss dödshjälp. Om en person är döende och har svår smärta eller ångest, får ofta personen de mediciner den behöver, även om det kan medföra att döden kommer snabbare. Är det fel? Det kan säkert diskuteras.

Jag har själv varit med, som nära anhörig, när man gjort på det viset. Det är så klart viktigt att förklara för patienten att en effekt kan vara en snabbare död. Och ändå är det näst intill omöjligt att veta om personen är fullt medveten om förutsättningarna.

Det är inte lätt, och det ska inte vara lätt. Livet måste vara heligt. Det får aldrig bli byråkrati eller rutin. I ett fall kan ett beslut vara rätt, och i ett annat helt fel. Det får inte finnas minsta utrymme för gissningar eller antaganden. Det får inte bli så att bara för att någon sa ja igår, så ska det gälla för alltid. Då har vi snart ett system där rutiner blir regel och lag. Det får inte bli: Men de brukar ändå dö inom några timmar.

Är jag emot dödshjälp? Nej. Men jag har svårt att se att det ska kunna ske utan att man begår övergrepp och fattar fel beslut.

Jag har hört personer, som försökt ta sitt liv, berätta om att de i sista stund ångrat sig. Och jag kan då tänka att det kan vara detsamma med människor som ligger för döden och får dödshjälp.

Den dag när vi anser att vi har ett fullgott och säkert system, till med då kommer det att bli fel ibland. Därför måste vi vara väldigt noggranna och försiktiga när vi en dag sätter ett sådant system i verk.

Jan Peder Forsberg, kulturarbetare och politiskt aktiv

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel