Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Dra tillbaka beslutet om nedläggning av Östavallsågen

 
Sågverket i Östavall läggs ned
Visa alla artiklar

För de som jobbar på Östavallsågen, bor i närområde och för oss som bor i Ånge kommun skulle en nedläggning av sågen vara en käftsmäll utan dess like.

I Ånge kommun bor 9 500 invånare. På sågen jobbar cirka 85 personer. Med alla kringarbeten är det säkert mer än 100 personer som drabbas. I procent drabbas således kommunens arbetstillfällen med cirka en procent. Om Sundsvalls kommun skulle drabbas av en företagsnedläggning där en procent jobbar skulle det vara ett företag med 1 000 anställda. I Stockholms län skulle företaget som lades ner ha cirka 24 000 anställda. Om så skulle ske så skulle medierapporteringen vara enorm och rubrikerna svarta.

Norrskog ägs av oss 12 000 medlemmar och drivs av en styrelse bestående av skogsmänniskor och bönder. Frågan är väl om en dylik styrelse är nog utbildad för att driva ett miljardföretag – eller om styrelsen är ryggkliare till stora skogsägare som skiter fullständigt i om Ånge kommun överlever eller ej.

För några år sedan lades sågen i Sikås ner och när jag läser årsredovisningarna från Norrskog kan jag inte se att det gett en enda krona mer i vinst för Norrskog. 45 personer sades upp, men lönekostnaderna i Norrskog har "bara" minskat med några få miljoner och vinsten har inte ökat. Inget mer virke har sågats i koncernen, betyder det att nedläggningen av Sikås inte gav några besparingar, och kommer samma att ske om sågen i Östavall läggs ned?

I den senaste årsredovisningen kan jag läsa att ledningen och styrelsen i Norrskog är tolv personer och att dessa i löner och arvoden kostade företaget, innan sociala kostnader, cirka 4,1 miljoner – vilket ger en ersättning per person på 350 000. Vd har säkert en årslön på över en miljon, så de övriga får "bara" dela på cirka tre miljoner.

Lördagen den 5 oktober var det en manifestation i Ånge, där kravet var/är att beslutet om eventuell nerläggning av sågen i Östavall dras tillbaka och att en extern revisionsfirma går igenom Norrskog, som ekonomisk förening, så att all fakta kommer fram. Om inte styrelse och ledning i Norrskog avgår, eftersom man ej skött det uppdrag man fått av oss medlemmar i Norrskog.

Norrskog säger nu att man satsar på sågen i Hissmofors. Eftersom sågverken i Hissmofors och Östavall drivs i ett gemensamt företag (NWP) så går det inte i årsredovisningen läsa vilket av det två sågverken som går bra/dåligt. Som ägare i Norrskog begär jag att dessa siffror redovisas omgående.

Hissmofors har under många år varit en massaindustri och ett rykte säger att marken vid en stängning måste saneras till stora kostnader. Stämmer det?

Anställda i Östavall hanterar man som om de inte är värda någonting. Allt vad lagen kräver, vad gäller mbl-förhandlingar, bryr man sig inte om att göra, utan tar istället en straffsumma från fackföreningen.

Bara det visar att ledningen och styrelsen i Norrskog inte är kapabla att sköta det jobb man åtagit sig.

Nu börjar striden och tillsammans är vi starka.

Håkan Sjölander, delägare i Norrskog, Lillmörtsjön Fränsta

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel