Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Dra tillbaka beslutet om nedläggning av Östavallsågen – och kalla till medlemsmöten

 
Sågverket i Östavall läggs ned
Visa alla artiklar

Den 24 september meddelade Norrskogs styrelse att sågen i Östavall avvecklas och stängs helt nästa år. Många medlemmar fick beskedet via media liksom nyheten att Norrskog ska gå ihop med Norra skogsägarna och bilda en enda stor skogsägarförening för norra Sverige.

En nedläggning av sågen i Östavall drabbar i första hand de cirka 80 anställda men också flera underentreprenörer som utför olika arbeten vid sågen. Det betyder att ett hundratal anställda förlorar sina jobb i västra delen av Ånge kommun där arbetsmarknaden redan innan nedläggningen är mycket begränsad.

För kommunen som helhet betyder nedläggningen minskade skatteintäkter och kanske ökad utflyttning, vilket gör det ännu svårare att upprätthålla den service som vi har idag.

Naturligtvis är jag medveten om att ett företag har full frihet att avveckla olönsam verksamhet för att förbättra ekonomin, och att Norrskog har dragits med dålig ekonomi under lång tid liksom att tillgången på råvara till rätt pris är begränsad är ju ingen nyhet. För bara cirka två år sedan lades sågen i Sikås ner, 35 anställda förlorade jobbet. Då skulle företaget istället satsa på Östavall, så att tänka långsiktigt verkar inte vara styrelsens och ledningens bästa förmåga.

Norrskog är ett medlemsägt företag, därför borde styrelsen tillsammans med företagsledningen kallat till medlemsmöten för att i dialog med medlemmarna diskutera och informera om den dåliga lönsamheten och vilka åtgärder man avser vidta, exempelvis nedläggningar av industrier och fusioner med andra föreningar.

Här har styrelsen visat att man helt saknar fingertoppskänsla utan istället visat ett förakt mot sina ägare, det vill säga medlemmarna. Jag börjar dessutom att undra om inte styrelsen och företagsledningen saknar kompetens att driva skogsindustrier då man inte efter så många år kommit tillrätta med den dåliga ekonomin.

Mitt råd till styrelsen i Norrskog är att dra tillbaka beslutet om nedläggning av sågverket i Östavall och samgåendet med Norra skogsägarna. Och efter detta kalla till möten för att i dialog med medlemmarna bestämma vilka åtgärder som bör göras för att komma tillrätta med den dåliga lönsamheten, där man också måste ifrågasätta om ledningen i Wood Products AB har vidtagit de åtgärder som behövs för att företaget ska förbättra sin ekonomi och långsiktigt utvecklas i rätt riktning.

Kanske beslutet ändå blir detsamma som nu, men man har då åtminstone visat lite respekt för sina ägare, kommunen och de anställda vid Östavallsågen.

Erik Thunefors, politiker SD, företagare och skogsägare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel