Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Du hjälper inte någon genom att blinka vänster i en rondell – tvärtom

När jag tog körkort för snart 29 år sedan och rondellerna började ploppa fram som svampar ur jorden lärde man ut att man ska blinka ut sig (höger) när man lämnar rondellen. Detta för att de som ska in i rondellen ska slippa stå och vänta i onödan.

Nu är det mer vanligt att man blinkar vänster än höger. Varför? För att visa alla att nu är jag inne och ska inte ut ur rondellen än? I bästa fall slår man av blinkern innan man lämnar rondellen men det vanligaste är att vänsterblinkern fortsätter på vägen ut också.

Att körskolor lär ut att man ska blinka vänster medför att många till slut inte vet varför man blinkar. Många tycks ha blivit så yr att de slutat blinka helt.

Varför är det bara lag på att blinka ut sig (höger) och inte in sig (vänster)? Svar: För du hjälper inte någon genom att blinka vänster i en rondell. Oavsett var du ligger, yttre eller inre körfält, och hur du än blinkar har bilar som ska in väjningsplikt. Man frestar istället någon att lägga sig utanför och sedan är det du som ligger därinne som har väjningsplikt när ni ska ut på samma ställe och du byter körfält. Då gäller högerregeln mot den som felaktigt trotsade väjningsplikten och la sig på utsidan.

Nä, tänk vilket flyt det skulle vara om alla blinkade höger när de ska ut ur rondellen och inget annat.

Bilisten

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel