Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: E14 genom tätbefolkade bostadsområden ger ett fattigare Sundsvall

 
Bygget av nya E14
Visa alla artiklar

Trafikverket tillsammans med Sundsvalls kommun utreder nu en framtida dragning av E14. Ett av utredningsförslagen är att dra E14 på den plats där dagens Huliväg går. I utredningen benämns förslaget för N1.

Detta torde vara ett av århundradets vansinnigaste förslag till en infrastrukturlösning vad gäller en Europaväg. Hur har det över huvud taget tagits upp som ett alternativ? Det strider mot allt sunt förnuft.

Det bor tusentals med människor efter denna sträcka. Det finns mängder med bostäder, det ligger skolor, dagis, idrottsanläggningar, kyrkogårdar, friluftsområden, sjukhus, med mera, utefter sträckan.

Många bostäder är endast några meter ifrån och just där utreder man nu om att förlägga en Europaväg, vilket betyder 20 000 dygnpassager i 100 kilometer i timmen på en fyrfilig väg med mitträcke. Detta innebär även fritt fram för transporter av farligt gods och även 60-tons timmerbilar.

Det blir ljudmattor som hörs långa vägar. Och att ta sig över en fyrfilig väg med mitträcke, där fordon kör 100 kilometer i timmen gör man inte gärna. Det är förenat med livsfara.

En Europaväg av denna dignitet kommer med andra ord att klyva dessa bostadsområden. Att man kallar förslaget en förbifart är direkt felaktigt. Förslaget är på alla punkter en genomfart, precis som dagens Bergsgatan är, det vill säga en genomfart. Man häpnar.

Jag har full förståelse för att man vill hitta lösningar åt dagens hårt trafikerade Bergsgatan. Men detta förslag (N1) löser inte detta. Man flyttar bara problemet från en stadsdel till en annan och dessutom ökar man på problemet med den nya placeringen.

Förslaget strider även mot Sundsvall kommuns egna framtagna tillväxtstrategi som går under namnet "rikare" beträffande en livsmiljö för medborgarna som skall vara i toppklass. Man skriver att en god livsmiljö är en viktig och grundläggande förutsättning för att leva i Sundsvall samt för att locka nya Sundsvallsbor.

Tusentals inhemska Sundsvallsbor har flyttat inom kommunen till Granloholm och Bydalen, men även många nya Sundsvallsbor som har flyttat till Sundsvall har satt bo i dessa bostadsområden. Hur förklarar man den nya E14-dragningen för dem?

Sundsvall blir ej rikare om kommunen sviker sina medborgare. Sundsvall blir fattigare!

"Carl"

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel