Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Efter coronapandemin väntar en social skuld som måste betalas

Många har med rätta varnat för den vårdskuld som bara ökat när sjukvården under corona tvingats fokusera på pandemin.

Mer i skymundan växer också en annan skuld. En social skuld. Det är viktigt att politiker på alla nivåer öppnar ögonen för den.

Redan före pandemin var trycket på socialtjänsten stor och det kommer inte att minska. Hela nio av tio socialsekreterare varnar för att våld, missbruk och psykisk ohälsa har ökat under coronapandemin. Det visar en ny undersökning från Akademikerförbundet SSR.

Av de socialsekreterare som svarat i Västernorrlands län varnar 90 procent för samma sak. Socialsekreterarna har utbildning och kompetens att se de här problemen.

Därför måste politikerna lyssna på larmsignalen från våra medlemmar. Den är tydlig: skär inte på resurserna till Socialtjänsten när Sverige går in i ett nytt ekonomiskt läge efter den nuvarande krisen.

Att gömma sociala problem, leder i slutändan till högre kostnader för hela samhället i form av psykisk ohälsa, utanförskap och barn som inte får den hjälp de behöver för att hamna rätt i livet.

Susanne Silverkraft, Distriktsordförande Akademikerförbundet SSR i Västernorrland

Erika Olsson, Ledamot Förbundsstyrelsen Akademikerförbundet SSR

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel