Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Efter fem år av demokratisk process är detaljplan 1 för Alliero spikad

Artikel 15 av 18
Sundsvalls nya stadsdel Alliero
Visa alla artiklar

Byggstart av 700 nya lägenheter för Sundsvallsborna har kommit ett steg närmare. Efter fem år av demokratisk process är detaljplan 1 för Alliero spikad.

Kommunfullmäktige kunde under måndagens kommunfullmäktige anta ärendet som tidigare fördröjts genom återremiss från oppositionen.

Sundsvall växer och den politiska majoriteten (S, C och V) siktar högt och med framtidstro. Vi har lovat långsiktiga förutsättningar för befintliga företag att växa och för nya etableringar. Till 2030 har vi satt målet att Sundsvall ska ha 5 000 nya jobb. Det förutsätter att vi erbjuder en attraktiv stad med goda livsvillkor och möjlighet till en trivsam bostad.

Ett hållbart tänk ska prägla området till exempel med bra återvinningsmöjligheter. Platsen ger goda förutsättningar till hållbart resande, vilket är positivt för klimat och luftmiljö. Området består i dag till stor del av grusplaner. Stadsutveckling kan därför ske utan bekostnad av naturmark och är ett lämpligt sätt att hushålla med central mark.

Detaljplanen har vuxit fram i dialog mellan kommunen, närboende och företag där bland annat höjden på husen justerats. Synpunkter och idéer har också samlats in från barn och ungdomar under Unga magasinets årliga demokratidagar.

Varningens finger har lyfts för parkeringssituationen i området. Det löser vi genom att de nya byggnaderna klarar sitt eget parkeringsbehov med underjordiska garage. Det finns två parkeringshus i närområdet och även tankar på ett nytt parkeringshus på parkeringen vid Engelska skolan. Framför allt uppmuntrar det gynnsamma läget till miljövänligare färdsätt än att ta bilen, både för miljö och folkhälsa.

Alliero blir en stadsnära del av Sundsvall med förskola och lokaler för handel i en trivsam blandning tillsammans med parkmark, cykel- och gångstråk. Läget blir soligt, centralt och nära natur, bad- och sportanläggningar, gymnasieskola och universitet. Allieroområdet blir en aktiv del av staden.

Detaljplanen för Alliero kan ses som en delleverans och kommer så småningom att byggas på med detaljplan 2 i en andra etapp, men det är en annan historia.

Anders Hedenius (S), ordförande stadsbyggnadsnämnden

Magnus Persson (C), vice ordförande stadsbyggnadsnämnden

Kim Ottosson (V), ledamot stadsbyggnadsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel