Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ekonomisk jämställdhet skapar självständighet livet ut

 
Internationella kvinnodagen 2020
Visa alla artiklar

I Västernorrland anser 33 procent av kvinnorna att ekonomi är en bidragande orsak till att man stannar i en dålig relation.

Jag vill gärna bidra till den internationella kvinnodagen den 8 mars genom att uppmärksamma den ekonomiska ojämställdheten i Sverige. Den som försvårar för kvinnor att skaffa sig en ekonomisk plattform som är lika trygg och säker som mäns.

Enligt en undersökning, som vi på Länsförsäkringar har genomfört, anser endast 43 procent av kvinnorna i Västernorrland att de lever i en ekonomiskt jämställd relation. Vad beror det på och kan kvinnorna i Västernorrland bli mer ekonomiskt jämställda?

Enligt riksdagens delmål om ekonomisk jämställdhet ska kvinnor och män ha samma möjligheter och villkor i fråga om betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut. Men så är det inte i dag. Det här riskerar att hålla kvinnor ifrån ekonomisk stabilitet och möjligheten att påverka sitt eget liv i den riktning man vill.

Kvinnor i Västernorrland har till exempel endast 74 procent av männens inkomst. Detta leder till att kvinnor i genomsnitt får 4 000 kronor mindre i plånboken varje månad före skatt. Det låter inte som år 2020.

Med lägre löner följer ofta att kvinnor tar det största ansvaret för hem och barn – ett arbete utan ersättning som ofta leder till att kvinnor arbetar mer deltid och tjänar mindre än män. Kvinnor i Västernorrland tar exempelvis fortfarande ut 79 procent av föräldrapenningdagarna.

När kvinnor går i pension får de 6 000 kronor mindre i plånboken varje månad före skatt. Och så håller det på så här, år ut och år in.

Först år 2072 kommer män och kvinnors pension i Västernorrland att vara jämställda enligt en uträkning som fackföreningen Forena gjort.

Både Pensionsmyndigheten och regeringen har konstaterat att kvinnors lägre pension inte grundar sig i ett ojämställt pensionssystem. Anledningen är ett ojämställt arbetsliv där kvinnor oftare arbetar inom låglöneyrken samt oftare än män arbetar deltid. Den lägre inkomsten får konsekvenser långt fram i livet, exempelvis på sparandet.

Med ganska små förändringar kan vi komma en bit på väg:

1. Utbilda kvinnor i hur deltidsarbetet slår på deras ekonomi.

2. Arbetsgivaren bör informera den som ska gå ned i tid vad det kan få för långsiktiga konsekvenser.

3. Ge tips på hur den som arbetar ekonomiskt kan kompensera den som är hemma.

Låt oss ta ett av regeringens mål för jämställdhetspolitiken på allvar 2020: Ekonomisk jämställdhet. Kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om utbildning och betalt arbete som ger självständighet livet ut.

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel