Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ekonomiskt välstånd hindrar oss från att vända negativ miljöspiral

Jag är pessimist och tror inte att vi människor har den verkliga självbevarelsedriften som gör att vi självmant kan vända den negativa spiralen med vår miljöförstörelse. Varför jag tror det, handlar så enkelt som att många människor numer tjänar alldeles för mycket genom sitt förvärvsarbete.

Det yngre gardet har i många fall fått det bra ekonomiskt och kan därför handla så att allt ska vara tipptopp därhemma om de ska vara nöjda och som grädde på moset måste man också unna sig några semestrar varje år.

Naturligtvis måste hjulen snurra allt mer, fortare och effektivare, särskilt i västvärlden och nu också i öst där marknadsekonomin alltmer börjar göra sig gällande.

Jag missunnar ingen att tjäna pengar, men i många yrken finns det ingen måtta och det är allt fler som tar för sig av den kakan och följden blir en överkonsumtion av alla dess slag.

Man har låtit sig luras in i en spiral där välståndet mäts i hur mycket man som enskild kan konsumera och det gynnar mest importfirmor, resebolagen och varudistributörer – inte miljön och därför inte oss själva.

Bakåtsträvaren

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel