Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Elev: Rör inte kulturskolan – den är betydelsefull för många

 
Sparförslaget för Sundsvalls Kulturskola
Visa alla artiklar

För några dagar sedan fick jag reda på att Sundsvalls kulturskola kan komma att skäras ned med en tredjedel. På grund av Sundsvalls kommuns besparingar så kan tio miljoner av kulturskolans nuvarande 27 miljoner kronor komma att tas bort. Det som inväntas nu är ett politiskt beslut.

Jag har inte kunnat släppa detta, av förklarliga skäl då jag gått där i alla år. Kulturskolan har alltid varit en speciell plats för mig. Det blir särskilt tydligt dessa dagar, under denna coronakris.

Kulturskolan har pausat det mesta av sin verksamhet, men min körledare har fått tillåtelse att ha lektioner med oss studenter. Bara det att få komma dit två gånger i veckan är så betydelsefullt för mig. Nu mer än någonsin.

Att för en stund kunna glömma allt det andra, all oro och stress. Att bara för en stund, så känns allt som vanligt igen. Som om det är en vanlig måndag eller torsdag, som om jag precis stressat ned till stan från skolan, som om ingenting har hänt. Och det är så det alltid har varit att få komma till det där gula huset. En trygg plats där man får sjunga med andra och tänka på annat.

Nedskärningarna i verksamheten skulle kunna betyda att individuella lektioner skulle nedprioriteras och köerna till redan populära instrument skulle bli längre.

Sundsvalls kulturskola har idag som uppdrag att nå ut till alla barn. Med nedskärningar skulle detta bli en omöjlighet. Och det är klart att det finns föräldrar som skulle sätta sina barn i kulturskolan oavsett, även om avgifter skulle införas. Men så är inte situationen för alla och det är mot dessa barn som nedskärningen skulle slå allra hårdast.

Jag kanske inte vet mest eller bäst och jag vet definitivt inte vad kommunen har tänkt att använda dessa pengar till. Men samtidigt kan jag inte låta bli att undra. Jag tittar runt omkring mig och ser vägbygge efter vägbygge, det byggs hotell och bostäder, varje dag känns det som att en ny vattenledning byts ut.

Jag säger inte att det inte är viktigt, för det är det såklart. Men om det är något som är särskilt viktigt, är det inte våra ungas välbefinnande? Att de som inte har råd med de dyraste fotbollsskorna i alla fall ska få spela trumpet eller piano. Att de ska få sjunga i kör och måla. Jag tänker på alla barn som av olika anledningar inte trivs i skolan, som inte hittat vänner där, men som gjort det på kulturskolan.

Det här är min sista vår på kulturskolan. Jag hade lika gärna kunnat släppa detta. Men jag tänker på lilla Julia och vad hon skulle gjort utan kulturskolan. Jag tänker på alla barn som i och med nedskärningar inte skulle få den chansen som jag fick.

Den 22 juni ska det tas ett beslut. Därför ber jag Sundsvalls kommun att tänka på oss unga. Vi som faktiskt är framtiden. Tänka på vad en stad utan kultur för alla skulle innebära.

Jag vill bara ställa frågan: Finns det inte andra sätt att spara pengar på?

Julia

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel